védelem

Virágmixvédelem! Hogy csalogassuk konyhakertünkbe a hasznos rovarokat?

Védelem és csalogatás – hasznos virágok a konyhakertben

 

Már nagyanyáink is tudták, hogy szükség van a virágra a konyhakertben, nemcsak azért hogy színesebb legyen, hanem, hogy a hasznos rovarokat odacsalogassák, a kártevőket pedig elriasszák. Számos hasznos növényünk egyben gyógynövény is, melyet orvosi célokra is felhasználnak. Talán a Te kertedben is van ilyen, és nem is tudsz róla.

Hoztunk néhány igen hasznos virágot, mely segítségünkre van a kertben, a cikk végén pedig bemutatjuk, hogy mi milyen virágmixet használunk.

Körömvirág: Az orvosi csodaszer. Kertünk egyik kedvelt gyógynövénye, melyet az orvostudomány is használ különböző krémek formájában. Hatóanyagainak köszönhetően kiváló gyulladáscsökkentő, sebfertőtlenítő. Főként a visszér, az aranyér, a napégés, a rovarcsípés okozta kellemetlen tünetek enyhítésére szolgál. Nemcsak minket, embereket szolgál ki, hanem konyhakertünket is gyógyítja. A körömvirág elűzi a fonalférgeket és a levéltetveket. Főzete csigaűző. Sokáig az ételeket is színezték vele, de kesernyés íze miatt inkább nem használták. Élénk színe vonzza a hasznos rovarokat.

Mézvirág vagy illatos ternye: nemcsak konyhakertünknek lehet szép dísze, mely édes illatával a hasznos rovarokat is csalogatja, hanem balkonunknak, ágyásainknak, sziklakertünknek is. Érdemes róla tudni, hogy ehető növény, így saláták dísze is lehet. Illata nagyon édes, már-már mézédes. Nem csoda, ha beleszagolunk, minden gondunk egyből elszáll és csak a szépre, jóra tudunk gondolni. Korabeli feljegyzések szerint a boszorkányok is használták a düh csillapítására.

Koriander: konyhánk elengedhetetlen fűszernövénye. Hasonlít a petrezselyemhez, de erős, citromos illata miatt összetéveszthetetlen. Magját savanyításra használják. A káposzta közé ültetve elűzi a levéltetveket. A burgonyával is jól társítható.

Kaliforniai kakukkmák: Kaliforniában őshonos gyógynövény, mely görcsoldó, enyhe fájdalomcsillapító hatású, segít a gyorsabb és nyugodtabb elalvásban. Hasonlít a pipacshoz, élénk színe vonzza a hasznos rovarokat.

Büdöske vagy Bársonyvirág: már a nagyszüleink kedvelt növénye is volt a konyhakertben. Ha vidéki kiskertet szeretnénk, akkor ezt mindenképp ültessünk a kertbe. Illatát a rovarok nem igazán szeretik, ezért érdemes a paradicsom, paprika palánták közé ültetni, hogy elriassza a kártevőket, illetve a fonalférgek ellen is hatásos.

Napraforgó: Az egyik leghasznosabb növény a kertünkben, vonzza a hasznos rovarokat, beért magja pedig a madarakat. Érdemes több helyre is ültetni a veteményesben, virágoskertben. A beért és megszárított fejeket a téli madáretetőkbe is kihelyezhetjük.

Facélia: kevésbé ismert növényünk, de annál hasznosabb. Rendkívül jól mézelő növény, így vonzza a méheket. Nagy mennyiségű szerves anyagot termel, mely zöldtrágyaként és talajjavítóként is hasznosítható a konyhakertben.

Kapor: az egyik legismertebb fűszer- és gyógynövényünk, melynek felhasználása sokrétű. A zöldségesben jól társítható a káposztafélékkel, illóanyaga elriasztja a káposzta kártevőit.

Most csak pár virágot, fűszer-és gyógynövényt mutattunk be, de a kínálat akár több ezer növényfaj is lehet. Ide tudnánk még sorolni a kamillát, kasvirágot, pillangóvirágokat, szászorszépeket, különböző fűszernövényeket, levendulát, melyek segítik konyha-és virágos kertünk védelmét.

A fent felsorolt növények jól szaporíthatóak magról, akár másodvetésekkel is, így egész nyáron élvezhetjük (és a rovarok is) szépségüket, illatukat.

Saját kertünkben is hasznosítjuk a növények erejét, hiszen fontos, hogy a hasznos rovarokat, madarakat is bevonzzuk kertünkbe. Visszatérő vendégeinknek szeretnénk kedvezni, ha már segítenek elriasztani a kártevőket.

 

Kipróbáltuk, működik!

Sokáig egyesével ültettük a virágokat a konyhakertbe és a virágoskertbe. Vártuk, hogy elszórják a magukat, de azok következő évben sajnos nem keltek ki. Kipróbáltunk számtalan csomagolt magot, mixet, de a várt hatás elmaradt. A tavalyi évben kipróbáltunk egy új mixet, melynek már a neve is megtetszett. A Katica Virágmixben olyan hasznos virág, fűszer- és gyógynövény van, amiket hasznosíthatunk, nemcsak a konyhakertben, hanem a virágágyásokban, szegélyekben, sziklakertekben, balkonládákban is. 100 g-os kiszerelésben kapható.

A tavalyi szórásunkat már most látjuk, hogy szépen kelnek, aminek nagyon örülünk, mert már néhány pillangó megjelent az alakuló veteményesben.

Találtunk egy bemutató videót is ehhez a mixhez. Ha érdekel, hogy néz ki egy ültetvényben, nézd meg a videót, és képzeld el a Te kiskertedben is!

Kertre fel!
Üdv, Brigi

u.i.: Képek, szövegek lophatóak, csak LINKELJ!