védelem

Természetbarát madárijesztő a konyhakertbe

Hogyan tartsuk kordában a madarakat a veteményesben?

Szeretjük a madarakat; szeretjük a csicsergésüket, a rovar- és bogárirtó módszereiket, ha új család költözik a fára, szeretjük apró lényüket. Védjük, óvjuk őket, hogy minél többen járjanak a kertünkbe. Télen etetjük őket és ők cserébe tizedelik a bogarakat, rovarokat a kertünkben.
Azonban nagy kárt is tudnak okozni a féltve őrzött veteményesünkben.
A szamóca szezon sokaknál nem hozott túl nagy eredményt, mert a rigók, galambok csapatostúl vetik rá magukat az éppen érő gyümölcsökre.
Május közepétől a korai cseresznyék már elkezdenek piroslani, amit jó ízűen falatoznak a seregélyek, rigók, verebek.

Nem sajnáljuk tőlük, de azért mindennek van határa.

Sokan próbálkoznak hálókkal, melyet kihúznak a veteményes fölé, vagy magára a zöldségre, bogyós gyümölcsre. Probléma vele, hogy minden alkalommal ki kell bontani, aztán visszacsomagolni a növényt. Hátránya, hogy beleakadhat a növénybe, letörik az ága, a termése, elszakad, lyuk lesz a hálón, melyet azonnal megtalálnak az énekesmadarak. Ráadásul a nagyobb fákon ezt nem is lehet alkalmazni.

Régen nagy divat volt madárijesztőt telepíteni a veteményesbe, elég volt hozzá néhány szakadt ruhadarab, hogy egy embernek kinéző alakot telepítsenek a konyhakertbe vagy a szántóföldekre. A madarak féltek tőle, nem mentek a közelébe. De idővel a madarak annyira megszokták az emberek és a madárijesztő jelenlétét, hogy már nem félnek.

Az énekesmadarak egyetlen természetesen ellenségüktől tartanak, és ha csak tehetik, nem mennek a közelükbe, ez a sas, ölyv, héja, azaz a ragadozó madarak!

Érdekesség: a Szajkó alapvetően magokat, rovarokat eszik, azonban költési ideje alatt megtámadja és megöli az énekesmadarakat, hogy a húsukkal táplálja fiókáit.

Na persze nem kell egy sast megbíznunk, hogy figyeljen a veteményesünkre.:) Találtunk egy költséghatékony, jó megoldást, hogy megvédjük az énekesmadaraktól az egész évben gondosan ápolt, szeretett kertünket. A SCARYBIRD egy olyan sas alakú bábú, mely a legkisebb szélmozgásra is el kezd mozogni. Imitálva, hogy egy ragadozó madár tartózkodik a közelben. Távol tartja a galambokat, rigókat, verebeket, különböző énekesmadarakat a konyhakertünkből. A telepítése igen egyszerű, egyszerre nagy területet tudunk őrizni vele és 6-9 m magasan is felhúzható.

Ahova ajánljuk: veteményesek, konyhakertek, ahol nagy kárt okoznak a madarak, gyümölcsösökben, szántóföldekre, halastavak környékére, emeletes épületekre, társasházakra, erkélyekre, középületekre, templomokra és közterületre.

SCARYBIRD-öt bármikor könnyedén eltávolíthatjuk, áthelyezhetjük, ha esetleg a termés megmaradt részét át akarjuk adni a madaraknak!

 

Ezzel kertünk védve van az énekesmadarak pusztításától, de egyben madárbarát is lehet.

Kertre fel!
Üdv, Brigi

u.i.: Képek, szövegek lophatóak, csak LINKELJ!