Teendők

Teendőink a kertben nagyon változatos és sok egész évben. Nem lehet azt mondani, hogy minden év ugyanolyan. Mivel minden évben más és más teendő, probléma, megoldás tárul elénk. De pont ez a szép benne, sok dologra kell megoldást találnunk. Folyamatosan ötletelnünk kell, használnunk a fantáziánkat.

A tél az előkészületek időszaka, amikor még a kert alszik mi kertészek, pedig fejben már kialakítottuk a jövő évet. A pihenés közben se tudunk leállni, ha kinézünk a kertbe, csak azt látjuk, hogy mit, hol lehetne ültetni, építeni, újratervezni.

A tavasz már ennél sokkal mozgalmasabb, már nemcsak a fejünkben él terveink képe, hanem már a megvalósítás is megkezdődhet. Egy jól összeállított terv hatalmas segítség. Sok időt spórolunk meg, ha a tél közben leírjuk, összeállítjuk a tavaszi feladatainkat.

A nyár a csúcspont, amikor a rengeteg előkészület, megvalósítás egyszer csak beérik és élvezhetjük munkánk gyümölcsét. A nyári hónapok sok mindenről szólnak: a születésről, a kiteljesedésről, az elmúlásról. Számunkra a július az, amikor látjuk, hogy a kert, hogyan is él. Ez a hónap a növények számára csak egy pillanat, nekik a nyár vége már az elmúlásról szól.

Az ősz befejezése az évnek. Búcsúzás egymástól. De a gyönyörű pillanatok (a gyönyörű, friss, saját termések begyűjtése) tovább élnek bennünk. A kertben töltött idő minden pillanatát imádjuk, de az ősz egy kicsi megnyugvást, pihenést hoz, aminek nagyon örülünk.

Hónapról hónapra összeállítottuk, azokat a teendőket, melyek elmaradhatatlanok a kertben. Olvasgassátok, szóljatok hozzá, osszátok meg tapasztalatotokat!