teendők

Szeptemberi teendők

A szeptember a betakarítás hónapja. Ez a hónap az, amikor a kertész is felkészül a télre. A kert már felkészült, most mi jövünk.

A téli raktárba már lekerült a hagyma, a burgonya, a sárgarépa, a petrezselyem, a cékla, a téli retek és a torma is.

Az alma, a szilva nagyon jó őszi gyümölcsök, de ha szeretnénk télen is fogyasztani, akkor az aszalást javasoljuk. Az aszalással nagyok koncentrátumban megmaradnak a vitaminok, jobban kijönnek az ízek, és nem utolsósorban kisebb helyen is tudjuk tárolni hosszú ideig.

A sárgabarackot, az őszibarackot mi lekvárként vagy befőttként szoktuk elrakni a téli napokra.

Az uborka ecetes vagy kovászos formában kerül a kamra polcaira. A szeptember számunkra a felkészülés a tél hideg, színtelen napjaira. Azzal hogy lekvárt, befőttet, savanyúságot rakunk el a nyár színeit is elraktározzuk a téli időszakra.

Érdemes még ilyenkor a fűszernövényekre is gondolni, pótoljuk a nyáron felhasznált megszárított leveleket. Most még van annyi időnk, hogy napos, száraz helyen megtudjuk szárítani a leveleket. Szeptember elején még vethetünk hónapos retket, salátát, spenótot, sóskát, petrezselymet. De ez a hónap, ahogy írtuk is már a betakarításról és a szőlő szüretről szól. A csemege és borszőlők még októberig, a fagyokig kitartanak, hacsak nem bor készül belőle.

Készítsük fel a talajt a jövő évi termések fogadására.

Jó minőségű komposztot, szerves trágyát rotáljunk a földbe, hogy jövő tavaszra elrohadjon a talajban.

A jövő évi tavasz szinte már itt is van, abból a szempontból, hogy a hagymás, tavaszi virágokat már most el kell ültetni. Ilyen a tulipán, a krókusz és a jácint is.

A hónap vége felé már nézzük folyamatosan az időjárást, hogy a trópusi, szobanövényeink ne szenvedjenek fagykárokat.

A szeptember nagyon jó időszak arra, hogy a meggyfákat, cseresznyefákat, őszibarackfákat, diófákat megmetsszük. A sebeket fabalzsammal kezeljük.

A pázsitra fordítsunk ilyenkor több időt, vizsgáljuk át, szellőztessük át, gyomtalanítsuk, ha kell telepítsük újra és műtrágyázzuk.

Ha a nyár sok munkával járt, akkor az ősz még többel. De kitartást minden kertésznek, nemsokára eljön a jól megérdemelt pihenés nekünk és a kertnek is!

Kertre fel!

Üdv, Brigi

u.i.: Képek, szövegek lophatóak, csak LINKELJ!