védelem

Rohad a zöld paradicsomom! – A kálcium hiány megoldása bio módszerrel

Idén minden kiskert kálcium hiányos? Jogosan merülhet fel a kérdés, hiszen, ha végig lapozzuk a közösségi oldalak kertészeti csoportjait, számtalan olyan problémával találkozunk, ahol a termések fala bebarnul, és belapul, kiszárad egy ujjnyi rész a termésből, vagy teljesen elszárad az.

Leginkább a paradicsomoknál a legfeltűnőbb, de ugyanúgy előjön a paprikáknál, padlizsánoknál is. Általában ez a probléma elenyésző, egy-egy termésen látszik, de nem foglalkozunk vele, mert a paradicsom palántán számtalan gyönyörű termés található.

 

Azonban, ha nem vesszük komolyan, a teljes palántára is kihathat a kálcium hiány. A probléma nemcsak a kiskerteseknek bosszantó, mivel ehetetlen lesz a család számára a paradicsom, paprika, hanem azoknak is, akik a piacra szánják. A hibák miatt eladhatatlanná és ehetetlenné vállnak a termések.

A kálcium hiány a legrosszabb esetben el kezd terjedni a palántán és száraz rothadás is kísérheti. Előfordul, hogy penész is kialakul a termésen, ami átterjed a szomszédos palántákra megfertőzve az egész állományt.
Az első tünetek a félig kifejlett terméseken jelennek meg, ha nem kezdjük meg az azonnali kezelést elkezd terjedni az egész töven.

Miért történik ez?
Ezt a jelenséget olyan talaj – vagy növekedési körülmény váltja ki, ami befolyásolja a növény kálcium felvételét. 2021 egy ilyen év volt, a túl forró nyár, akkor köszöntött be és tartott folyamatosan, amikor a termések éppen fejlődni próbáltak. Érni nem tudtak, mert a kálcium felvételre koncentráltak.

A megoldás!
A kálcium felvételhez mi is hozzájárulhatunk, segíthetjük a növényünket, hogy termését fejleszteni és érlelni tudja. Ehhez nem kell vegyszert használnunk, hatékony bio készítmények is léteznek. Ilyen a MYR KALCIUM nevű készítmény is, amit biogazdálkodásnál is ajánlanak a szakemberek. A készítmény kálciumot, nitrogént, szenet és aminosavakat tartalmaz. Ezzel az egyveleggel egy olyan stabil termésminőséget tudunk biztosítani családunknak, hogy akár még télen is élvezhetjük a nyár ízeit.


A MYR KALCIUM segít, hogy a termés sejtfala megerősödjön, ezzel megelőzve a csúcsrothadást (paradicsom, paprika), és a keserűfoltosságot (almatermésűek).
Használhatjuk paradicsomokhoz, paprikákhoz, szőlőkhöz, almához és körtéhez is.


Összegzés
A kálcium hiány tünetei:
• a termés fala bebarnul (világos barnából sötét barnává alakul a folt),
• a bebarnult rész belapul, el kezd terjedni a termésen,
• a besüllyedt rész bőrszerűvé válik,
• száraz rothadás alakul ki a termésen, majd az egész növényen,
• a termés és a növény penészessé válik,
• megoldás: MYR KALCIUM

Ha ezeket tapasztalod kedves olvasóm, ne halogasd a beavatkozást! Tedd meg a legfontosabb lépéseket, hiszen a kiskerti növények is pont olyan fontosak, mint a nagyüzemik!

Kertre fel!

Üdv, Brigi

u.i.: Képek, szövegek lophatóak, csak LINKELJ!