védelem

Őszi lemosó permetezés: fontosabb, mint a tavaszi? Mutatjuk a megfelelő kombinációt!

Beköszöntött az őszi, hidegebb időjárás, ami egyet jelent kiskertünk számára: jön a pihenés időszaka!
Az ősz beköszöntével nagyon fontos, hogy úgy térjen nyugovóra kertünk minden zuga, hogy tavasszal a kezdés könnyű és örömteli legyen. Fontos ebből a szempontból az őszi lemosó permetezés. A növényeink lassan hosszú téli álmukba mélyednek, azonban előtte gondoskodjunk a kártevők elleni védekezésről.


Az őszi lemosó permetezés talán még fontosabb is, mert ilyenkor a kártevők is aludni térnek, meghúzódnak a lombokban, a fák réseiben. Ezt az alkalmat használjuk ki, hogy védjük fáinkat, gyümölcseinket, virágjainkat. Kicsit drasztikus módszer, hiszen védtelen bogarakra, rovarokra támadunk pihenő időszakukban, de ha nem kezdjük meg a védekezést tavasszal és nyáron sokkal több munkánk lesz.

 

Mikor javasolt az őszi lemosó permetezés?
Az őszben azt szeretjük, hogy rengeteg szín keveredik egyszerre. Ezt használjuk ki, amikor a gyümölcsfák, szőlők, bokrok elkezdték hullatni a levelüket. Ha tudjuk, hogy a lehullott falevél valamilyen gombával fertőzött vagy nyáron az volt, semmiképp ne tegyük a komposztba, inkább zsákoljuk be és vitessük el a zöldhulladékkal. Ami ellen így már megkezdtük a védekezést: pl.: az őszibarack levélfodrosodása, a körte varrasodása, pajzstetvek, levéltetvek, atkák áttelelő alakjai ellen.
Lényeges, hogy mindig fagymentes időszakot válasszunk a permetezéshez. Ha tudja a kertész, hogy van betegség a fán, érdemes előtte azt a részt levágni, kezelni.


Mit permetezzek?
A növények közül az örökzöldeken kívül mindent, illetve minden olyan külső tárgyat, ami fából készült (pl.: bútorok, virágtartók, fából készült kerítések, stb.).Minden olyan növényt permetezzük, ami a kertünkben megtalálható. Legyen az a málnabokor vagy rózsa, szőlő, díszcserje, stb. Permetezzük a fa tetejét is, ugyanis a gyümölcsmúmiába előszeretettel telelnek át a gombák, az apró kártevők. Érdemes bő lével permetezni, szinte már mosásszerűen.  

Mivel permetezzek?
Nagyon sok készítmény kapható a gazdaboltokban, vannak kész keverékek is, amivel nem kell vesződni, csak a megfelelő mennyiséget keverjük vízzel és már dolgozhatunk is.

Ami nálunk bevált kombináció:
1. Kétkomponensű felszívódó réz: SCUDO
Biogazdálkodásban is használható. Használható szőlőre, gyümölcsfákra, kertészeti növényekre, sőt palántaneveléshez is.
2. Cink-mangánnal kiegészített kontakt réz: CUPRUM MZ 38
Erősíti a növények immunrendszerét, biogazdálkodásban is használható.
3. Hatásfokozásként BOROIL
Szintén erősíti a növények immunrendszerét, jobb virágkötődést és termést eredményez tavasszal. Pótolja a növények bór tápanyagát, szintén használható a biogazdálkodásban.

A három készítményt egyszerre is használhatjuk!

Ne feledjük, ebben az időszakban előkészítjük a jövő évi jó és bő termésünk alapjait. Tavasszal már csak segítenünk kell a növényeinket, hogy ki tudjanak bontakozni.

Kertre fel!
Üdv, Brigi


u.i.: Képek, szövegek lophatóak, csak LINKELJ!