teendők

Októberi teendők

Október az utolsó lépések hónapja. A kerti munkálatok a végéhez közelednek, lassan minden növény téli álomba merül. Előtte azonban még megmutatják pompás színkavalkádjaikat – pirosat, barnát, sárgát, rozsdabarna, zöldet.

Vannak még olyan növények, melyek még nem szenvedtek kárt az első fagyok után, azokból még októberben is tudunk szüretelni. A betakarítás októberben a végéhez közeledik, de a kertésznek még van egy két szava a kerthez.

Helyezzük álomba a veteményest, talaját töltsük fel tápanyaggal, hogy áprilisban már egy kész talajjal kezdhessünk.

A komposztot forgassuk át, hogy levegő és nedvesség kerüljön a közepébe is, a gyorsabb rodhatás érdekében. Ha lehetőségünk van érett marhatrágyát is forgassunk közé. A növények jövőre meghálálják.

Egyes dísznövények, kultúrnövények ebben az időszakban szaporíthatóak. Kezdjük meg a tőosztásokat, hogy jövőre erőteljesebb legyen a növény. Az első fagyok kárt okozhatnak a a virágokban – muskátli, fukszia -, óvjuk őket, rakjuk fagymentes helyre.

Figyeljük az időjárást, mert vannak olyan növények, melyek akár kibírják a mínusz hét mínusz 8 fokot is, így azokat egyelőre nem szükséges bevinni. Ilyen például a leander, melyet nagy becsben tartunk hazánkban. Itthon óvjuk, védjük még akár a legkisebb széltől is, Olaszországban az autópályákat választják el velük.

Ha szeptemberben lemaradt, még októberben is eldugotthatja a hagymás virágokat.

A kard virágokat azonban a talajmenti fagyok előtt szedjük fel és rakjuk fagymentes helyre. Kiültetésük márciusban esedékes, miután kiolvadt a talaj.

A veteményesbe ilyenkor még eldugotthatjuk a fokhagymát, vöröshagymát, melyből kiváló zöldhagyma lesz tavasszal. Szedjük fel a levélzellert a fagyok előtt, nagyon jó alapanyaga a leveseknek, húsoknak, köretek. A még zöld paradicsomokat szedjük le, az ablakban hamar beérnek és akár karácsonyig is fogyaszthatjuk, vagy rakjuk el savanyúságnak. A paprikára ugyanez vonatkozik, mentsük meg a fagytól a terméseket, és használjuk fel konyhánkban.

Októberben van időnk, hogy átnézzük a fák, bokrok, virágok egészségi állapotát. Ha úgy látjuk, hogy valamelyik fa szétrepedt, gyógyítsuk meg: egy fém gallér segítségével össze tudjuk húzni a seb széleit.

Az ősz velejárója a lombhullató fák leveleivel való közelharc. Nálunk szinte minden fa más időben hullajtja a leveleit, ezért szinte kétnaponta lehetne szedni a faleveleket. A levelek lehullanak után fontos, hogy elkezdjük a lemosó permetezést. Ezzel segítünk a fának, hogy meg tudja védeni magát a kártevők és a gombás megbetegedések ellen. A permetezések után rakjuk ki a madáretetőt és az első fagyok után elkezdhetjük a madarak etetését.

Október végére, ha az idő is úgy gondolja, a kert álomba szenderült.

Kertre fel!

Üdv, Brigi

u.i.: Képek, szövegek lophatóak, csak LINKELJ!