teendők

Márciusi teendők

Egyre szorgalmasabb év eleje. Igaz?

Nos a március úgy tűnik még szorgosabb lesz.

Elkezdhetjük a metszéseket a barackfákon, szilvafákon, cseresznye- és meggyfákon, szőlőkön, bogyós gyümölcsbokrokon (málna, ribiszke, köszméte). A fekete szedert érdemes már ősszel megmetszeni, mivel az új hajtásokon fogják hozni a finom gyümölcsöket. Figyeljünk oda a metszésnél, mennyi és milyen hosszú ágakat vágunk le, mivel nem tudjuk, hogy a tél, milyen lesz.

Kezdenek virágozni a fák, ilyenkor sokkal jobban látszanak a száraz ágak, melyeket érdemes levágni a tavalyi elszáradt és a fán maradt moníliás gyümölcsökkel együtt.

Kezdjük el a permetezési időszakot is. A lemosópermet a növényeknek így tél végén nagyon jót tesz hiszen, védjük a gyümölcsfákat és a bogyós gyümölcsöket a gombás megbetegedésektől, a kártevő rovaroktól és előkészülünk a tavaszra.

Ha az idő beszorít bennünket a lakásba, kezdjük el a benti növények átültetését. A tél folyamán a szobanövények a tápanyag szegény földben csak szenvednek. Az új föld segíti őket felkészíteni a tavaszra. Tápanyagot szívnak fel, így ébredeznek szoba növényeink. Az átültetéshez eggyel nagyobb cserép ajánlott, hogy ne a gyökerét növessze a szobanövény, hanem a leveleit és virágait. Van olyan növény azonban, amit nem érdemes átültetni nagyobb cserépbe, viszont neki is szüksége van a tápanyagra. Ilyenkor ajánlatos a felső réteget kiszedni a cserépből és új, friss földet tenni a a kiszedett réteg helyére.

Ha úgy látjuk, a telelő virágokat öntözzük meg.

Honnan tudjuk, hogy növényeink már csak szenvednek?

Leveleik sárgulnak, kókadoznak, a sok locsolás ellenére is hamar kiszáradnak, mivel sok gyökere van már, kinőtte a helyét.

Márciusban elkezdhetünk nézelődni a helyi agrár boltokban, hogy milyen típusú magokat árulnak, nekünk mi a legmegfelelőbb a kertbe.

Sok kertész ilyenkor márciusban ajánlják a magok elvetését palántáknak. Érdemes már februárban ezzel foglalkozni, hiszen lehet, hogy a magok már régiek és nem fognak csírázni.

Ha biztosak vagyunk benne, hogy a magok jó állapotban vannak elegendő a márciusi magvetés.

A magvetéssel kapcsolatban bővebben egy másik cikkünkben olvashattok.

Márciusban a kiolvadt a talaj a fokhagymát is a dughagymát el lehet duggatni. A kikelt hagymákat szabadítsuk meg a gyomoktól, hogy rendesen tudjanak fejlődni. Nekünk nagyon jó tapasztalatunk van, hogy a hagymaféléket a paradicsom, a paprika, a répa, a káposzta, az uborka sorai közé dugattyuk. A kártevő rovarok nem szeretik a hagyma illatát, illetve a belőle áradó „nedveket”. A hagymán kívül nagyon szeretjük még a sorok közé beültetni a büdöskét. A büdöskével kapcsolatban is hasonlóan jó tapasztalataink vannak.

Márciusban a kiolvadt talajba már ültethetjük a zöldborsót, a sárgarépát, a petrezselymet, a saláta féléket, a retket, ha úgy látjuk akár a babféléket is (ez persze szigorúan március vége felé, amikor már jobban látjuk, hogy milyen idő várható még).

Március vége felé a leandereket a bátrabbak már kiültethetik, kivihetik a szabadba, mivel a -7, -8 fokig bírják fagyás nélkül.

Kertre fel!

Üdv, Brigi

u.i.: Képek, szövegek lophatóak, csak LINKELJ!