teendők

Májusi teendők

A május a kerti növények védelmének hónapja. Ebben a hónapban érdemes a legjobban odafigyelni a növényeink egészségi állapotára, hiszen ha most nem cselekszünk, az egész évi munkánk kárba vész. Ha valamilyen kártevőt észlelünk növényeinken – akár a virágokon, akár a veteményesben – azonnal cselekedjünk.

Fontos számunkra, hogy a kertünkben csakis természetes permetszereket használjunk. A mérgek a növényekre, az állatvilágra és az emberekre is nagyon káros. Fontos hogy ezzel is óvjuk környezetünket, természetünket a bolygónk egészsége miatt.

A meleg, tavaszias idő beálltával a növények szinte robbanásszerűen elkezdenek nőni.

Érdemes az ágyásokba káposztaféléket ültetni, ugyanis gond nélkül tudjuk őket termeszteni, ráadásul télen is fogyasztható, díszíti kertünket és nem árt neki a kemény fagy sem. Természetesen nekik is vannak kártevői, de itt is a megelőzés a legfontosabb.

Folyamatosan kapáljuk a virágos kertet és a veteményest, mert a talajban lévő gyommagvak imádják ezt az időszakot, ezért folyamatosan kelnek, elcsúfítva kertünk szépségét. Májusban a öntözés nagyon fontos, hiszen mint írtuk is ilyenkor indul be az élet. Ne hagyjuk kiszáradni frissen ültetett palántainkat, elvetett magjainkat, hiszen az élet forrása a víz. A folyamatos kapálással és öntözéssel javítjuk a talaj nedv megtartó képességét.

A csemegekukoricának kertünkben több funkciója is volt már volt, hogy csak azért vetettük a kerítés mellé, hogy a szomszédból ne lássanak át. Így ugyan semmi nem termett, mert nem volt módjuk beporozni egymást, de a funkcióját ellátta. A következő évben a kerítés dolog megoldódott, így egy 2×2 méteres területre vetettük a magokat, melyből nagyon jó termés született. A csemegekukorica közé sokszor ültetnek babot. Miért? Merülhet fel a kérdés. A futóbaboknak nagyon jó támasztékot ad a kukorica. A bab pedig nagyon jó nitrogén forrás a kukoricának és a tökféléknek.

Május közepe a palántázás befejezéséről szól.

A már kiültetett paradicsom palántákat elkezdhetjük karózni, hogy több termése legyen az év folyamán. A fölösleges oldal hajtásokat leszedhetjük, szintén a jó termés miatt. Ahogy a legtöbb fánál is, a paradicsomnál is legyenek átláthatók az ágai a gombás megbetegedések miatt. Ne feledkezzünk meg a folyamatos tápanyagpótlásról, nemcsak a paradicsomnál, hanem a többi kultúrnövénynél is elengedhetetlen.

Május végére, ha még nem tetted meg, ültess ki minden palántát, egynyári virágot. Ha van rá lehetőséged a szobanövények se sínylődjenek tovább, vidd ki őket a teraszra, a veteményesbe, oda ahol szívesen látod őket.

Élvezd a májust, hisz ez az évnek az egyik legtermékenyebb hónapja.

Kertre fel!

Üdv, Brigi

u.i.: Képek, szövegek lophatóak, csak LINKELJ!