kertünk növényei

Kertünk növényei – zöldborsó

Eredete

A zöldborsóval az emberek először i. e. 4–5000 évvel ezelőtt Közép-Ázsia központi és déli területein ismerkedtek meg. Régészeti leletek bizonyítják, hogy 4000 évvel ezelőtt az egyiptomiak már ismerték a borsót. A magyarság valószínűleg a vándorlása idején ismerkedett meg ezzel a növénnyel. A borsó szavunk ótörök eredetű.

Termesztése

A magyar veteményesnek elengedhetetlen növénye a zöldborsó. Talajban nem válogatós, könnyű termeszteni, azonban meghálálja a tápanyagdús talajba vetjük. A korai fajtákat már márciusban elvethetjük. Alaposan nézzük át a csomagolást. A vetés után jól öntözzük be és a későbbiekben, ha úgy ítéljük meg öntözzük. A csírázás után karózzuk fel, mivel a kidőlt növény nem tud hozni virágot, melyből a termés születik. Miután leszüreteltük az utolsó hüvelyeket is, gyökerestől szedjük fel. A gyökere nagyon jó nitrogén gyűjtő, ezért másodvetés ként a helyére káposztaféléket, céklát, uborkát, karalábét ültethetünk.

Felhasználása

A zöldborsó nagyon értékes alapanyaga a magyar konyhának. Sokféle levesbe, főételbe, köretbe, szószba kerül.

Kapható fagyasztva, frissen, konzervként.

Egyik nagy kedvencünk a borsóleves és a borsófőzelék (édesen).

Az emberi felhasználás mellett az állattartók is szívesen adják a haszonállatoknak a magas tápanyagtartalma miatt.

Tartalmaz B1, B2, és C-vitamint, nagy mennyiségben szénhidrátot és fehérjét.

TIPP: A magok már 3-4 fokon csíráznak, ezért szükséges hogy még a hideg időben, de a talaj felolvadása után vessük el a talajba. Februártól már vethetjük! A forró meleget már nem bírja a növény, ezért ha lemaradtunk a márciusról, kora ősszel vessük el, így októberre friss borsó kerülhet az asztalra.

Kertre fel!

Üdv, Brigi

u.i.: Képek, szövegek lophatóak, csak LINKELJ!