kertünk növényei

Kertünk növényei – vöröshagyma

A hagymafélék – legyen az vörös, lila, fehér, új, zöld – a magyar konyha elengedhetetlen részei. A receptek nagyrésze – főleg, ha pörköltes az alap – úgy kezdődik: végy egy közepes hagymát.

Ezért is elengedhetetlen növényünk a konyhakertben! Ki ne szeretné húsvétkor az újhagymát a tojás és sonka mellé, vagy a zsíros kenyér mellé?

Eredete

Több mint 4000 éve ismerjük és fogyasztjuk a hagymát. I.e 3200 körül háziasították a közép-ázsiai hegyekben, innen került Magyarországra is. Az egyiptomiak elismerték gyógyító és erősítő hatását, ezért a piramis építőknek bőven adtak belőle. Még Tutenkhamon sírjában is találtak belőle.

Termesztése

A vöröshagyma csírázása 4-5 fok között kezdődik, a levelek 15 fok fölött kezdenek aktívak lenni. -15 fokig bírja a kicsírázott vöröshagyma, így ha ősszel elvetjük a magokat, kora tavasszal már friss zöldhagymát is ehetünk. 1-1,5 cm mélyen vessük el.

Ha nem vetőmagként akarjuk ültetni, akkor a dughagymát a fagyok elmúltával már márciusban elduggathatjuk. Szintén 1-1,5 cm mélyen. Érdemes társnövényként használni, a paradicsomnak, paprikának sok ellenségét űzi el. Sok rovar nem szereti az erős illatát. Ezután már nincs más dolgunk csak gyom mentesen tartani a területét. A szüretelését már áprilisban, májusban elkezdhetjük, a zöldhajtását frissen tudjuk fogyasztani, vagy fagyasztóba is rakhatunk el belőle. Ha már a zöld szárából nem szeretnénk többet szedni, tapossuk le oldalra, hogy a növény az alsó részére tudjon koncentrálni. A nyár folyamán pedig szedhetünk is belőle fel, ha éppen frissen kell az ebédünkbe. A teljes betakarítást a duggatás után 100-120 nappal érdemes megkezdeni, ha már a föld feletti szára elkezd száradni. Tárolását zárt, fagy és páramentes helyen tegyük.

Tipp: Próbáljuk meg olyan helyen nevelni, ahol a locsolás során nem fog állni a víz a talajon, különben a hagyma tönkremegy a föld alatt.

Felhasználása

Ehetjük nyersen, levesnek, főételek ízesítéseként, lekvárként, köretként, salátaként. A föld feletti és alatti részét is egyaránt hasznosíthatjuk. A héja nagyon jó színező anyag – a húsvéti a tojások festéséhez szokták hagyományosan használni.

Kertre fel!
Üdv, Brigi

u.i.: Képek, szövegek lophatóak, csak LINKELJ!