kertünk növényei

Kertünk növényei – uborka

Népies elnevezése ugorka, ami sok ásványi anyagot tartalmaz, ezért érdemes rendszeresen fogyasztani.

Eredete

Az uborka Dél-Ázsiából, a Himalája déli lejtőiről származik, már i. e. 10. évezredben termesztették. Egyiptomban szomjoltó uborkát kaptak a kőfejtő rabszolgák, Tiberius császár pedig gyógyszerként fogyasztotta. Az ókori görögök és rómaiak szekérre ültették az ágyásokat, s ezeket – időjárástól függően – hol a napra gurították, hol mély gödrökbe, ahol csillámpalával fedték le őket.

A hordozható ágyásokat Tiberius császár még a hadjárataira is elvitte. Európában először a 9. században rendelte el Nagy Károly, hogy birtokain termesszenek uborkát.

Magyarországon a 13. században jelent meg és főúri és kolostorkertekben, onnan került a paraszti termesztésbe. Legfontosabb termőtája Nagykőrös és Kecskemét. Nagykőrösön már a múlt század első felében jelentős volt az uborkatermesztés. A két világháború között az uborka a második helyen állt a magyar zöldségkivitelben.

Termesztése

Április közepétől vethetjük a magokat szabadföldbe. 20-30 cm-t érdemes hagynunk az egyes tövek között. Palántát is nevelhetünk, amit a májusi fagyok elmúltával a közvetlen helyükre kiültethetjük. A palántákat érdemes egymástól kb. fél méterre ültetnünk.

Az uborka hosszú indákat nevel, így érdemes támasztékot készíteni, amire felfuthat. Szellősebb lesz, így a gombás, baktériumos betegségek ellen is védekezhetünk. Fa, fém vagy bambusz tartórúdak, drót vagy műanyag háló kombinációja tökéletesen megfelel az uborkának.

Fényigényes növény, napos helyre ültessük, de ne a tűző napra. Hőigénye magas, 25 C° számára a legideálisabb. A fagyot egyáltalán nem bírja. Víztartalma a elérheti 97%-ot, ezért a belsejében akár 6C°-kal is hűvösebb lehet, mint a külső levegőé.

Nagyon vízigényes ezért, csak olyan helyeken érdemes termeszteni, ahol a napi locsolást tudjuk biztosítani

Tipp: Tartsuk állandóan nedvesen a földjét, mert ha kiszárad a növény, elkezd stresszelni, amit a keserű ízzel jelez.

Tápigénye magas, ezért frissen trágyázott talajba ültessük/vessük. A trágyát 20-30- cm mélyre ássuk be, hogy közvetlenül ne találkozzon a magból frisseb kibújt gyökerekkel. Komposzttal is dúsíthatjuk a helyét. Június végétől 2-5 naponta szüretelhetjük

Társnövényei: káposzta, zeller, zöldbab, fejes saláta, borsó, kukorica, kapor

Felhasználása

Az uborka sok ásványi anyagot (káliumot, foszfort, nátriumot, magnéziumot, vasat) tartalmaz. Tartalmaz továbbá a B-csoport összes vitaminját, C-vitamint némi A-elővitamint és E-vitamint. Az éhgyomorra fogyasztott uborkalének tisztító és étvágyjavító hatása van. A bőrgyógyászatban is használják maszk vagy lemosó formájában.

Főként salátaként, dunsztolva téli savanyúságként, vagy nyersen fogyasztják.

Kertre fel!
Üdv, Brigi

u.i.: Képek, szövegek lophatóak, csak LINKELJ!