kertünk növényei

Kertünk növényei – tárkony

Amikor az ízek világát felfedezzük, gyakran belebotlunk olyan különleges fűszerekbe és gyógynövényekbe, amelyek valódi kincset rejtenek magukban. A tárkony, egy kicsiny, de annál erőteljesebb ízű növény, egy ilyen kincs, amelyet érdemes jobban megismerni.

Eredete

A tárkony (Artemisia dracunculus) az ibolya virágúak (Asteraceae) családjába tartozik, és a mediterrán térségben honos. Neve a francia „estragon” szóból ered, ami a „kicsi sárkány” jelentésű „dragun” szóból származik, talán a növény gyökerének kígyóhoz hasonló alakja miatt. Az ókori egyiptomiak és rómaiak is használták már ezt a növényt, és számos orvosi és kulináris felhasználása ismert volt.

Termesztése

A tárkony termesztése izgalmas kihívás lehet a kertészek és otthoni kertészek számára. Fontos, hogy megfelelő körülményeket teremtsünk a növény számára, hogy egészségesen és bőségesen termesszen. Íme néhány fontos szempont a tárkony sikeres termesztéséhez:

  1. Talaj: A tárkony kedveli a jó vízelvezetésű, homokos vagy meszes talajt, amely napos vagy félárnyékos helyen található. A talaj pH-értéke lehetőleg legyen kissé lúgos, körülbelül 7,0-8,0 között. Fontos, hogy a tárkony ne kerüljön vízben álló talajba, mivel könnyen rothadásnak indulhatnak a gyökerek.

  2. Ültetés: A tárkonyt leggyakrabban dugványokkal vagy palántákkal ültetik, mivel a magról történő vetés sokkal hosszabb ideig tart. Ültetés előtt jó gyökértisztítást végezhetünk, hogy segítsük a gyökerek növekedését.

  3. Öntözés: A tárkony szükséges öntözést igényel, de ne hagyjuk, hogy a talaj túlzottan megnedvesedjen. Tartsuk nedvesen, de ne hagyjuk, hogy a növény túlzottan elázásnak legyen kitéve.

  4. Metszés: A tárkony hajlamos elterjedni, ezért évente egyszer vagy kétszer vágjuk vissza, hogy megőrizzük a növény alakját és ösztönözzük az új hajtások növekedését.

  5. Tápanyagok: Tápoldatozás segíthet a tárkony egészséges növekedésében. Alkalmazzunk egy univerzális műtrágyát a növény számára a növekedési időszakban.

  6. Télállóság: A tárkony enyhén fagytűrő, de hidegebb időjárás esetén hajlamos elfonnyadni. Az őszi hajtásokat vágjuk vissza, és takarjuk le a növényt szalma vagy falevelekkel, hogy megvédjük a téli hidegtől.

  7. Szaporítás: A tárkony szaporítása lehet dugványozással vagy osztással. A tavasz vagy ősz a legalkalmasabb idő a szaporításra.

  8. Betegségek és Kártevők: A tárkony ellenálló a legtöbb kártevővel és betegséggel szemben, de figyeljünk a levéltetvekre, takácsatkákra és levélmolyokra.

Tipp: Kétféle változata létezik, a francia és az orosz tárkony. A két fajta között jelentős ízbeli és illatbeli különbségek vannak.

A francia tárkony (Artemisia dracunculus var. sativa) intenzív, szegfűszegre emlékeztető ízéről ismert, míg az orosz tárkony (Artemisia dracunculus var. inodora) enyhébb ízzel rendelkezik. A francia konyhában általában a francia tárkonyt használják, míg az orosz tárkony gyakran szerepel az orosz és az ázsiai konyhákban.

Társítás: káposztafélék, padlizsán

Felhasználása

A tárkony intenzív, fűszeres íze miatt gyakran használják a konyhában. Friss vagy szárított formában is megtalálható a fűszerpultokon, és az egyik fő összetevője a béarnaise szósznak, amely ideális kísérője a steaknek. Francia konyhában különösen népszerű, de számos más nemzet konyhájában is fontos szerepet játszik.

Ezenkívül a tárkony gyógynövényként is használható. Számos jótékony hatása ismert, például segíthet emésztési problémák esetén és enyhítheti a gyulladásokat. Az illóolaját hagyományosan altatóként és nyugtatóként is alkalmazták.

 

Kertre fel!
Üdv, Brigi

u.i.: Képek, szövegek lophatóak, csak LINKELJ!