Kertünk növényei – sütőtök
A sütőtöknek nagy hagyománya van Magyarországon. Alakja, íze is mindegyiknek más. Van ehető, van dísz, van kicsi, van óriási, van kerek, van körte alakú. Ha nem is tudjuk, de konyhánkban is nagy szerepe van. Hisz vannak üdítők, ételek, melynek alapanyaga a sütőtök vagy épp színezékként használják.
Engem személy szerint sok jó emlék fűz a tökmagozáshoz a buszmegállóban, télen. 🙂
Eredete
A tök félék családjába tartozik, az első magokat a 16. Században hozták be Európába Amerikából. Rengeteg fajta, rengeteg felhasználási mód: takarmány, étkezés, tökmagolaj, díszítés.
Termesztése
Hely- és melegigényes növény. Magas karotin- és C-vitamin tartalommal rendelkezik. Kiváló kálcium és foszforforrás. Minden talajon megterem, kivéve a savanyútalajokban, nagy vízigénye van, így a nyári nagy melegben nagyon jól meg kell öntözni. A magokat már április végén, május elején szabadföldbe elvethető. Júniusban palántázható. Júniusi teendők, ami júliusban már virágzik is. A sütőtök október elejétől már szüretelhető.
Felhasználása
Süthetjük, főzhetjük. Kiváló nassolni való az egész családnak.
De ha már unod a sült változatát, de még mindig van belőle a kamrában, készíts belőle télire ivólevet.
Saját ivóvíz receptünk
Hozzávalók:
- 1 nagy sütőtök
- Kb. 1,5 kg alma
- 5- 6 liter víz
- 1,5 kg cukor
- 1 teáskanál citromsav
Elkészítés:
A sütőtököt és az almát megpucoljuk, majd egy kevés vízzel, hogy kb. félig ellepje, felengedjük. Addig főzzük, míg az alma és a tök is megfől. Leturmixoljuk. A leturmixolt alma-sütőtök egyveleget egy nagyobb edénybe öntjük, majd felengedjük igény szerint vízzel, hozzáadjuk a cukrot és forraljuk. A végén hozzáadjuk a citromsavat és forraljuk még egy kicsit. Üvegekbe öntjük és szárazdunsztban hagyjuk kihűlni.
Kertre fel!
Üdv, Brigi
u.i.: Képek, szövegek lophatóak, csak LINKELJ!