kertünk növényei

Kertünk növényei – sárgarépa

A sárgarépa kertünk egyik legismertebb és legkedveltebb kultúrnövénye. Jelentős vitaminforrás, melyet évezredek óta ismer és termeszt az emberiség.

Eredete

Nyugat-Ázsia területéről származik (a mai Afganisztán, Irak területe). Európába a 8. században jutott el. A jelenleg, leginkább ismert narancsszínű változatot a 17. században holland kertészek nemesítették.

Termesztése

A napos félárnyékos helyet szereti. Márciustól már vethető. Jól tűri a hideget. A homokos, vályogos, laza szerkezetű talajt kedveli.
A sárgarépa kiváló A-vitamin forrás, a népi gyógyászatban a nőknél a kismedencei terület, méhkörnyéki véráramlás emelésére használják. Továbbá jó szélhajtó hatása van, emésztési problémák és székrekedés esetén is használják.

Tipp: A sárgarépa a jól felpuhított földben szebben fejlődik, ezért a vetés előtt érdemes többször felszántani, kapálni, ásni a földet. Figyeljünk, hogy ne legyen rögös a föld, mert a répa testek nem fognak szépen fejlődni.

Felhasználása

Nyersen, sütve, főzve, párolva is fogyasztható. Felhasználhatjuk levesben, köretben, főzelékként, húsokhoz, süteményekben stb.. Napi 15 gramm sárgarépa fedezi a napi szükségletünket. A dohányzók figyeljenek oda, mert a sárgarépa magas bétakarotin szintje miatt nehezen ürül ki a vérből.

Kertre fel!
Üdv, Brigi

u.i.: Képek, szövegek lophatóak, csak LINKELJ!