Kertünk növényei – petrezselyem
A petrezselyem, egy gyógy-és fűszernövény, mely konyhakertünk és konyhánk elengedhetetlen kelléke a sárgarépa mellett. A levesek és főételek íze nélküle nem is lenne olyan, amilyen.
Eredete
A petrezselyem Dél-Európában, a Földközi-tenger vidékén őshonos. Mára már az egész világ ismeri és szereti.
Termesztése
A petrezselyem két éves növény. Az első évben a lombját és a gyökerét fejleszti, a másodikban magszárat hoz. Hidegtűrő növény, ezért már februártól elvethetőek a magok. Mondhatni igénytelen növény, azonban a talaj minősége itt számít, legyen tápanyagban dús és jó vízáteresztő. Ahogy a sárgarépánál is, érdemes a talajt előkészíteni, hiszen a rögös talajban nem fog szépen növekedni. Öntözzük gyakran, hogy a gyökerek ne repedjenek meg. Gyümölcsfák, szőlő közegben is megél a petrezselyem, nincs túl sok napfényigénye. A magoknak legalább 6 hét kell a csírázáshoz. A leveleket folyamatosan vághatjuk, újra növeszti őket. A fagyasztóban is jól tárolható a levele. A gyökere pincében, homokkal fedve is jól tárolható.
Tipp: Az utóbbi években egy betegség tizedeli a petrezselymet. Ez miatt nagyon felment az ára, nehéz termeszteni is. Rakjuk jégre pár napra a magokat és úgy vessük el szabadföldbe, ugyanis a petrezselyem mag szereti, ha kicsit megfagy.