kertünk növényei

Kertünk növényei – petrezselyem

A petrezselyem, egy gyógy-és fűszernövény, mely konyhakertünk és konyhánk elengedhetetlen kelléke a sárgarépa mellett. A levesek és főételek íze nélküle nem is lenne olyan, amilyen.

Eredete

A petrezselyem Dél-Európában, a Földközi-tenger vidékén őshonos. Mára már az egész világ ismeri és szereti.

Termesztése

A petrezselyem két éves növény. Az első évben a lombját és a gyökerét fejleszti, a másodikban magszárat hoz. Hidegtűrő növény, ezért már februártól elvethetőek a magok. Mondhatni igénytelen növény, azonban a talaj minősége itt számít, legyen tápanyagban dús és jó vízáteresztő. Ahogy a sárgarépánál is, érdemes a talajt előkészíteni, hiszen a rögös talajban nem fog szépen növekedni. Öntözzük gyakran, hogy a gyökerek ne repedjenek meg. Gyümölcsfák, szőlő közegben is megél a petrezselyem, nincs túl sok napfényigénye. A magoknak legalább 6 hét kell a csírázáshoz. A leveleket folyamatosan vághatjuk, újra növeszti őket. A fagyasztóban is jól tárolható a levele. A gyökere pincében, homokkal fedve is jól tárolható.

Tipp: Az utóbbi években egy betegség tizedeli a petrezselymet. Ez miatt nagyon felment az ára, nehéz termeszteni is. Rakjuk jégre pár napra a magokat és úgy vessük el szabadföldbe, ugyanis a petrezselyem mag szereti, ha kicsit megfagy.

Felhasználása

Legtöbben nem maga az íze miatt kedveljük, hanem a jó ételízesítési tulajdonsága miatt. A húsleves nélküle nem ugyanolyan. Levelét, gyökerét egyaránt fogyaszthatjuk levesekben, köretekben. A levelét ételízesítőkben használják fel, illetve díszítésként. Sokan nem is gondolnák, de a petrezselyem egyben gyógynövény is. Serkenti a vesék működését, vesekőhajtó és hólyaghurut ellen is használják. Turmixként fogyasztva segíti az emésztőrendszer működését, segít a gyomor-és májbetegségek kezelésében. De ezzel is, mint minden gyógynövénnyel vigyázni kell a túlzott fogyasztásával.

Kertre fel!
Üdv, Brigi

u.i.: Képek, szövegek lophatóak, csak LINKELJ!