kertünk növényei

Kertünk növényei – paprika

A paprika konyhakertünk egyik legkedveltebb és legtöbbet termesztett növénye. A magyar konyha elengedhetetlen fűszernövénye. Tudományos neve a termések csípőségére utal (capsis=„csípés”)

Eredete

A paprika Közép- és Dél-Amerikából származik. Az amerikai őslakosok nemcsak ismerték, de termesztették és használták is. Európába Kolumbusz orvosa hozta 1494-ben. Afrikába és Ázsiába a 16-17. században vitték be a spanyol és portugál kereskedők.

Eleinte csak dísznövényként tartották, mert mérgezőnek hitték a termését. Napóleon 1806-ban kontinentális blokádot rendelt el, így az import áruk nem jutottak be Európába, így a borsot a fűszerpaprika váltotta fel. Ekkor jöttek rá, hogy a paprika megelőzi a skorbutot és erősíti az immunrendszert. A 19. században vált általános kereskedelmi áruvá.

Magyarországon eleinte a főúri kastélyok virágoskertjeit díszítette. Kezdetben a burgonyával együtt egzotikus dísznövényként tartották. Az első magok Magyarországra valószínűleg a Balkán felől érkeztek, innen eredhet a törökbors, tatárkabors elnevezés is.

A magyar „paprika” név először a 18. Században bukkant fel először, a görög és a délszláv bors szavakból. Innentől vált általánossá, a legelső paprika telepek Szeged környékén jelentek meg, majd később Kalocsán is.

Az első paprikás receptet Nánási István egyik 1771-es szakácskönyvében találtak savanyúságként.

Az 1831-es kolerajárvány idején a paprikát, mint megelőző gyógyszert ajánlották az embereknek.

Termesztése

A paprika fagyra érzékeny növény. Hazánkban nyáron termesztik szabadföldben, mivel nagyon melegigényes növény. Ősszel az első fagyok beköszöntével elpusztulnak a növények.

A magok optimális csírázási hőmérséklete 20 °C, az első magokat március elején vethetjük cserepekbe. Az állandó magas hőmérsékletet próbáljuk tartani. Májusban ültethetjük szabadföldbe.

Jól tűri a szárasságot, de csak folyamatos öntözés mellett hozza a kívánt mennyiségű termést. Úgynevezett hosszúnappalos növény, 12-14 órás napsütés szükséges, hogy a növény megfelelően fejlődjön. Szélvédett helyre ültessük.

Talajban nem válogatós, szinte mindenhol megterem.

A talajt elő kell készíteni már ősszel, jól be kell trágyázni, hogy jó termést kapjunk. Így tövenként akár 40-50 darab paprikát is kapunk a nyár folyamán.

A nyár folyamán kordonozzuk, a termés mennyisége miatt letörhetnek az ágak. A kordonozáskor figyeljünk a gyökerekre. Rendszeresen irtsuk a gyomot körülötte, hogy az oxigén igényes gyökerek levegőhöz jussanak.

A paprika erőssége: hogy legyen egy relatív mérése a paprikák erősségének, egy amerikai vegyész kifejlesztette ezt a mérési technikát és mértékegységet. A tudósról elnevezett skála, a Scoville-skála a paprikában lévő kapszaicin relatív mennyiségét mutatja ki.

Ez alapján a világ legerősebb paprikája jelenleg a Pepper X, melynek erőssége 3,18 millió egység.

Tipp: A palántákat a fagyok elmúltával, májusban 30-40 cm-es tőtávolságra ültessük.

Felhasználása

Fogyaszthatjuk nyersen, főzve, sütve, párolva, levesekbe, pörköltekbe, köretként, savanyúságként, salátaként. Fűszer- és gyógynövény is egyaránt.

A paprika a magyar konyhát teljesen átalakította a 18. Századtól kezdve. A fűszerpaprika alapjában változtatta meg az ételek ízét, állagát, színét. Egy magyar ember szinte csak piros ételeket eszik, legyen az egy pörkölt, leves, húsételek.

Erősségüket az erős paprikával tudjuk állítani.

Különböző savanyúságok alapjai, tölthetjük káposztával, túróval.

A benne lévő C-vitamin immunerősítő hatású – Szent-Györgyi Albert a szegedi paprikából előállított C-vitaminnal érdemelte ki a Nobel-díjat.

Tévhit: A tv paprika elnevezésnek nincs köze a televízióhoz. A tv rövidítést az árusok írták rá a fehérpaprikák ládáira, úgymint „tölteni való”.

Kertre fel!
Üdv, Brigi

u.i.: Képek, szövegek lophatóak, csak LINKELJ!