kertünk növényei

Kertünk növényei – padlizsán

A padlizsán, vagy ahogy más néven nevezik, a „lila arany”, egy különleges és sokoldalú zöldség, amely számos kulináris élvezetet kínál és izgalmas történettel rendelkezik. Tojás gyümölcsnek is nevezzük.

Eredete

A padlizsán Indiából, a Közel-Keletről származik. Az ókori görögök és rómaiak is ismerték már és fogyasztották. A középkori arab konyha is szerepet játszott a padlizsán népszerűsítésében. A zöldség neve eredetileg arab eredetű, és a „bāḏinjān” szóból származik.

A padlizsán a középkori Európában és Ázsiában ismert és termesztett volt, de csak a reneszánsz korban kezdett elterjedni a többi európai országban. A fajta válogatások és különböző főzési módszerek miatt számos kultúrában különleges szerepet kapott.

Termesztése

A padlizsán termesztése viszonylag egyszerű.

A meleg éghajlatokon a legjobban fejlődik. A legtöbb fajtája egynyári növény, és magokból nevelhető ki. Fontos, hogy a talaj jól vízelvezető legyen, és napos, meleg helyen legyen elültetve. A padlizsán számos fajtája létezik, köztük kisebb méretű és hosszúkás formájú változatok is.

A növény szüretelése akkor ajánlott, amikor a padlizsánok még fiatalok és a bőrük fényes. A túlérett padlizsánok keserűvé válhatnak.

A padlizsán nem csak lila színű lehet. Létezik fehér, zöld, sárga és akár tarka színű padlizsán is, és mindegyiknek saját ízjegyei vannak.

Tipp: Szereti a meleget, de nem a tűző napot, olyan helyre ültesd, ahol egész nyáron éri a nap. Megfogja hálálni.

 A bokor 40–100 cm magas is lehet, fásodó szára elágazik. Július végétől a fagyok beálltáig terem.

Társítása: bab, burgonya, majoranna, rozmaring, paprika, retek, tárkony

Felhasználása

A padlizsán sokféleképpen felhasználható a konyhában, és szinte minden része ehető. Az egyik legismertebb étel, amiben a padlizsán szerepel, a görög mousszaka, amely szeletelt padlizsánból, húsraguból és sajtból készül.

A padlizsán salátákhoz, currykhoz, levesekhez, pizzákhoz és számos más ételhez is hozzáadható. A vegán és vegetáriánus étrendet követők számára kiváló hús helyettesítő lehet.

Kedvenc padlizsán krémünk alapanyagai:

  • padlizsán
  • bors
  • paprika
  • majonéz
  • mustár
  • vöröshagyma
  • fokhagymakrém

Kertre fel!
Üdv, Brigi

u.i.: Képek, szövegek lophatóak, csak LINKELJ!