kertünk növényei

Kertünk növényei – mogyoró

A mogyoró az egészséges rágcsa! Energiában, ásványi anyagokban, vitaminokban gazdag, így egy erős vizsga előtt érdemes mogyorót és mogyorós csokit enni.

 

Eredete

Nyugat- és Kelet-Ázsiában, Balkán-félszigeten, és Észak-Amerikában is őshonos. Az ősi Európa nagy részén termesztették (Olaszország, Spanyolország, Görögország, Franciaország, Anglia, Törökország), később pedig Amerikában is.

Magyarországon a többi gyümölcsfajtához képest sokáig nem termesztették. Ma a legnagyobb ültetvény Balatonbogláron található.

A kiskertekben is kevés számmal található, pedig, mint már említettük, nagy energia- és ásványi anyag tartalma van.

Termesztése

Minden mogyorófajta egylaki, ez azt jelenti, hogy egy növényen van a porzó és termő virágok is, azonban ezek egymástól függetlenül fejlődnek. Ez azért is jó hír, mert így legalább csak egy növény kell.

Magas a fény- és vízigénye, ezért a nyári hónapokban folyamatosan öntözzük, többször árasszuk el a területét. A szélre érzékeny, ezért olyan helyre ültessük, ahol nincs huzat, vagy több növény is van körülötte, amik védik a széltől.

Közepesen kötött, tápanyag dús talajt kedveli.

Dugványos ültetésnél kb. 3-4 év mire termőre fordul és 40-60 évig is terem. A 15. évtől a termés mennyisége folyamatosan csökken.

Közepesen fagyérzékeny.

A nőivarú virágok már decemberben virágoznak, a hímivarú virágok pedig január, február környékén, ezért előfordulhat, hogy lesz termés, azonban mogyoró nem lesz benne. A csúsztatott időpontok miatt, pedig önmeddő is lehet. A mogyorót a szél porozza be.

Ősszel ültessük, ha tavasszal ültetjük, folyamatosan öntözzük, hogy megfogja a gyökere. A legfelső oldalgyökértől 5-7 cm mélyre ültessük, hogy ne szenvedjen a szárasságtól.

Fagymentes helyen, májusig is tudjuk tárolni a beért mogyorót.

Ugyanakkor a mogyoró kiváló díszítőeleme is a kertnek. A téli barkák rozsdabarnás színe, a nyári levelek csodaszép zöld és vörös színe, majd az ősz elhozza a sárgát, a vöröst és a barnát. Egész évben csodálhatjuk színváltozatait.

Tipp: Locsoljuk folyamatosan a jobb termés érdekében.

Felhasználása

Nagyrészt nyersen vagy pörkölve fogyasztjuk. A cukrászipar sok termékében hasznosítja.

Egy évnél tovább ne tároljuk!

Akik allergiásak a mogyoróra, nagyon vigyázzanak, nézzék meg a termékek összetételét, mert lehet, hogy az adott termék nem tartalmaz, de az üzem, ahol készítették, dolgozik mogyoróval! Ezt az infót kötelező ráírniuk a csomagolásra!

Néhány fajtája: a legismertebb a Törökmogyoró (a csokikba is ezt rakják), csöves mogyoró, európai mogyoró, római mogyoró

Kertre fel!
Üdv, Brigi

u.i.: Képek, szövegek lophatóak, csak LINKELJ!