kertünk növényei

Kertünk növényei – málna

A málna közkedvelt gyümölcs. Gyerekek, felnőttek, idősek egyaránt szeretik édes-savanykás íze, magas vitamintartalma és jótékony hatása miatt. Lássuk, mit is tudunk róla.

Eredete

A málna Magyarországon is őshonos, Európába szinte mindenhol megterem, kivéve Portugáliát. Az ókorban is már használták gyógynövényként. A középkorban elsősorban a kolostorokban volt megtalálható, ahol termesztették és felhasználták.

Termesztése

A málna legtöbb fajtája májustól augusztusig virágzik. Vannak fajták azonban, amik még akár szeptemberben is virágoznak, október első fagyáig pedig még érnek is. A termések 30-40 napa alatt érnek be. Kb. 2 méter magas cserje lesz belőle, amit ősszel vagy tavasszal metszeni kell.

A málna vesszői két évig élnek, az első évben kifejlődnek és a második évben hoznak virágot, gyümölcsöt, ezek a vesszők azután elszáradnak, helyükbe új vesszők fejlődnek. A málna kb. 8-10 évig terem, azután érdemes más helyre ültetni őket. Folyamatos tápanyagpótlással, trágyázással ki tudjuk húzni ezt az időt.

Könnyű termeszteni, gyorsan szaporodik sarjról (gyökérről). Szaporítása innen oldható meg a legkönnyebben. Ősszel érdemes ültetni a csapadékos időszak miatt. A tavaszi ültetésnél, amíg nem fogta meg a növény érdemes vizesen tartani a földjét. Ültetésnél érdemes a tövek között 120 cm-es távolságot hagyni, hogy később a gyökerek szabadon mozoghassanak, új töveket hozzanak. A talajt ültetés előtt jól fel kell lazítani és tápoldatozni.

Nagy vízigényű növény.

A nyári időszakban szedjük folyamatosan, hogy több termést hozzon a növény. Ugyanakkor, hogy nagyobb mennyiségű termésünk legyen, locsoljuk folyamatosan. 

„Ehető” szélfogó növény a málna. A huzatos, szeles kertekbe érdemes málnát ültetni, ami felfogja az uralkodó szelet, ezzel megakadályozzuk a föld gyors kiszáradását is.

Írtsuk a gyomot alóla, mert ahol a málna jól érzi magát ott a gyom is. Ha nem akarjuk állandóan a málnásban tölteni az időnket, érdemes olyan apró növényt ültetni alá, mint a kékibolya, ami elnyomja a gazt és még szép is. Természetesen ezt is kordában kell tartani!

Sok ellensége, kártevője van, ezért érdemes figyelni rá és folyamatosan permetezni.

Tipp: A beteg szárakat a metszés után ne dobjuk a komposztba, mert a betegséget tovább adjuk a többi növényre is. A zöld hulladékkal szállítassuk el vagy égessük el.

Felhasználása

A málnát fogyaszthatjuk nyersen, süteményekben, levesben, desszertekben, lekvárként, szörpként. Nagyon közkedvelt fagyasztott gyümölcs is. Magas vitamintartalmú növény, ami a gyorsfagyasztási technikának köszönhetően még hónapokig megőrzi vitamintartalmát. A gyümölcs szüret után már nem érik tovább.

Kertre fel!
Üdv, Brigi

u.i.: Képek, szövegek lophatóak, csak LINKELJ!