kertünk növényei

Kertünk növényei – levendula

A levendula egy gyönyörű, illatos növény, ami nemcsak egy konyhai fűszer vagy szépségápolási termék alapanyaga, hanem gazdag történelemmel és kultúrával is rendelkezik. A levendulát sokan az egyik legkedveltebb aromaterápiás eszközként ismerik, de kevesen tudják, hogy eredete messze visszanyúlik az időben, és számos érdekes tényt rejteget magában.

Eredete

A levendula a mediterrán régióra vezethető vissza, ahol már az ókori egyiptomiak és rómaiak is használták. A középkori Európában pedig a kolostorkertekben és kertészetekben találkoztak vele. Az angol „lavender” szó például a latin „lavare” (mosni) szóból ered, ami arra utal, hogy a levendulát széles körben használták a fürdővíz illatosítására és tisztítására.

Az 1700-as években került Magyarországra.

 

Termesztése

A levendula egy viszonylag könnyen termeszthető növény, amelyet napos és száraz környezetben érzi jól magát. A jó vízelvezetésű talaj és a sok napfény segíti növekedését.

A homokos vagy kavicsos talajokon is jól fejlődnek. Nincs különösebb trágyázási igénye. Magas páratartalmú helyeken a gyökerek hajlamosak a rothadásra, gombafertőzre.

A növény számos fajtája létezik, beleértve az angol, a francia és a spanyol levendulát is, melyek különböző méretűek és illatúak lehetnek.

A levél alakja változatos. Néhány fajtánál egyszerű lándzsás; de lehet szárnyas, néha többszörösen szárnyas és tagolt. Az illóolajat a növény levelein lévő finom szőrök tartalmazzák. Virágai a levelek fölé emelkednek. Színe kék, lila, fehér is lehet. A virágokat júniusban, júliusban tudjuk gyűjteni.

Szaporítani hajtás részekkel lehet.

Társítás:  kakukkfű, rozmaring, oregánó, zsályát

Tipp: Ültessük a levendulát a bejárat mellé, hogy szerencsét hozzon!

Felhasználása

A levendulát számos módon fel lehet használni. A virágokat gyakran szárítják és illóolajat készítenek belőlük, melyet aromaterápiás célokra vagy szépségápolási termékekhez használnak. Jó depresszió oldásra, ingerlékenység és kimerültség esetén is. Emellett a levendulaolajat gyakran alkalmazzák stressz csökkentésére és alvászavarok kezelésére is. A levendula illata és íze pedig sok receptben főzéshez és süteményekhez is hozzáadható, így például a francia konyhában is kedvelt alapanyag.

A legjobb levendula szörp receptünk!

Hozzávalók:

  • 30 dkg virág
  • 1,5 l víz
  • 2 citrom
  • 1,5 kg cukor
  • 2 kk citromsav

A lecsipkedett virágot, a vízzel és a citrommal összeforraljuk, egy estét állni hagyjuk. Másnap felforraljuk a cukorra és a citromsavval. Leszűrjük, majd üvegbe töltjük és hagyjuk kihűlni.

Kertre fel!
Üdv, Brigi

u.i.: Képek, szövegek lophatóak, csak LINKELJ!