kertünk növényei

Kertünk növényei – kék áfonya

Az áfonya az egyik olyan növény, melyet minden kezdő kertész szeretne a kertjébe, de valahogy nem jön össze a termesztése. Nincs rajta termés, sárga a levele, egy idő után elszárad, stb.. Ha tudjuk pontosan, hogy mit szeret, olyan áfonya ültetvényünk lehet, melyet sokan fognak irigyelni.

Eredete

Észak-Amerika, Európa és Ázsia több területén is megtalálható. A „vad” áfonya Kanadában, az Egyesült Államok északi felében őshonos. Először a 20. században Amerikában termsztették. Az áfonyák többsége szereti a savanyú talajt, így tölgyesekben, bükkösökben is előfordul.

Termesztése

Az áfonya a humuszban gazdag, laza szerkezetű, savanyú talajt kedveli. A talaj előállításához sok gazdaboltban találunk megfelelő talajt. Közepes vízigényű, félárnyékos helyen érdemes tartani. A szeles helyet is jól tűri, csak kisebbek lesznek a termések. A savanyú talajt sajnos sok helyen nem lehet előállítani, se pótolni. Sokan próbálkoznak talajcserével, egy ideig jó is, de hamar elveszti „savanyúságát” a talaj. Egy nagyon jó megoldást találtunk erre a problémára, így nem kell a talajcsere, nem kell aggódni, hogy savanyú-e a talaj. Érdemes a megvásárolt áfonyákat cserepekbe ültetni. Nem szabad egyből a legnagyobb mérettel kezdeni, hiszen gyümölcsöt akarunk, és nem a gyökerét szeretnénk fejleszteni. Az egy vagy két számmal nagyobb cserép kezdésnek megfelel, ez függ a gyökerének méretétől is persze. Mielőtt cserepet választunk, nézzük meg a gyökér méretét. Így azonban a nyári melegben érdemes minden nap locsolni, figyeljünk, hogy ne száradjon ki a földje. Főleg a virágzás és az érés idején figyeljünk jobban erre. Az áfonya áprilistól, júniusig virágzik. A beért, sötétkék bogyókat júliustól szüretelhetjük.
A bogyó akkor érett, ha könnyedén le tudjuk szedni.
Az áfonyát az első 3 évben ne metsszük, csak távolítsuk el róla az elszáradt, beteg ágakat. Egy tövön kb. 6-8 ágat hagyjunk meg egyszerre, hogy a növény szépen, rendezetten tudjon fejlődni. A 4. évtől a metszéseket tél közepe, vége felé érdemes elkezdeni, ekkor már látjuk, hogy a fagy milyen károkat okozott a növényen. Legnagyobb kártevője az úgynevezett áfonya ágelhalás. Ez egy gombás, rákos megbetegedés, mely az egész növényünket elpusztíthatja, ha nem védekezünk időben. Fontos, hogy előtte a beteg részeket vágjuk le, és semmiképp ne rakjuk komposztba, a folyamat ugyanaz, mint a málnánál.
Tipp: A cserepes megoldásnál figyeljünk a föld és a tápanyag utánpótlásra. Évente nézzük meg, hogy megfelelő-e még a cserépméret, ha nem, jöhet az újabb ültetés.

Felhasználása

Fogyaszthatjuk nyersen, süteményekben, levesekben, lekvárként, ivóléként, szeszes italként. Fagyasztott állapotban is jól felhasználható, állaga nem változik a fagyasztás során. A kék áfonya kiváló C-vitamin forrás, magas az antioxid tartalma, ami segíti szervezetünk immunitását, védelmet nyújt a szabad gyökök ellen, melyek a daganatos megbetegedésekért felelős. Az áfonya jó hatással van szellemi tevékenységünkre, látásunkra, emésztésünkre. Bizonyított tény, hogy az ingadozó vércukorszintet is lehetőség van optimalizálni vele. Kertre fel! Üdv, Brigi
u.i.: Képek, szövegek lophatóak, csak LINKELJ!