kertünk növényei

Kertünk növényei – hónapos retek

A retek a kiskertek egyik kedvelt növénye hazánkban is. Magas C-vitamin tartalma miatt a téli vitaminban szegény időszakban nagyon hasznos. Illetve a tavasz első vitaminforrása közé is sorolhatjuk.

Eredete

Már az ókorban is ismerték és termesztették, nagyon népszerű fajta volt. Európába Marco Polo hozta be Kínából.

Több fajtáját is ismerjük: a hagyományos vajretek, jégcsap retek, fekete retek, hónapos retek fajták

Termesztése

A fagyok elmúltával, február végétől már vethetőek is a retek magok. Ajánlatosak a magokat 1-1,5 cm mélyen vetni őket, különben a gumók torzok és alaktalanok lesznek. A vetés után, ha úgy látjuk, öntözzük meg egy kicsit, hogy legyen elég nedvesség a csírázáshoz. A csírázási folyamat már +3 C°- on elkezdődik. 30-60 nap között már szedhetőek is. A retek a hidegebb időt szereti, akkor nevel szép gumókat, a hőmérséklet emelkedésével gyorsan elkezd felmagzani.

Kártevői a káposztalégy és a földibolha

Tipp: Érdemes a retket sárgarépával, petrezselyemmel együtt vetni, mert mire a retket felszedjük, addigra kezd el csírázni a másik két zöldség. Így helytakarékosak is vagyunk kiskertekben. A tenyészidőt figyelembe véve a retket vethetjük fejes saláta, hagyma, karalábé, póréhagyma közé is.

Felhasználása

Nyersen, sózva, salátákhoz, díszítéshez, a reggeli vajas kenyérhez, bárhogy is fogyasztjuk, kiváló vitaminforrás a tél végén. A levelét is hasznosíthajuk, mert az állatok imádják, szintén az íze miatt, de a zsenge leveleket salátákba is

Csípős íze és illata a hagymáéval rokon illóolajokat tartalmaz, régebben gyógyszerként is használták.

Kertre fel!
Üdv, Brigi

u.i.: Képek, szövegek lophatóak, csak LINKELJ!