kertünk növényei

Kertünk növényei – Fűszernövények a kertben 1. rész

Ételünk és életünk is ízletes legyen!

A fűszernövények konyhánk és veteményesünk elengedhetetlen részei. Velük ízletesebb az ételünk, veteményesünket védhetjük a kártevő rovaroktól és szép dísze lehet otthonunknak.

Kéznél vannak, bármikor csíphetünk le belőlük, ha szükség van rájuk. Arról nem is beszélve, hogy a legtöbb fűszernövény egyben gyógynövény is. Gyógyító erejüket tudatlanul is használjuk.

Ezeknél a növényeknél fontos, hogy vegyszer ne érje őket. Minden olyan vegyszer, amivel szerintünk jót teszünk a növényeknek, károsíthatják az egészségünket, ételünket elronthatják.

Ha fűszernövény vásárlásra adjuk a fejünket, nézzünk szét, érdeklődjünk a környező kertészetekben, növényárusoknál, hogy kémiai szermaradék nélkül nevelték a növényeket. A mi növényeinket egy ökokertészetből rendeltük, ahol ügyelnek erre.

Hoztam néhány ismert és kevésbé ismert fűszernövényt. A legtöbbje megtalálható a kertben, vagy az ablakpárkányokon is.

Kakukkfű

Nem is gondolnánk, de az árvácskafélék családjába tartozik. Már az egyiptomiak és a görögök is használták gyógy- és fűszernövényként is. Mediterrán növény, ezért napos helyre tegyük. Télálló, szárasságtűrő növény, de állandó locsolást igényel. Talaja jó vízelvezetőjű legyen, nem szereti a pangó vizet. Létezik belőle bokros és kúszós változat is. Az új hajtások könnyen legyökereznek, könnyen szaporítható ezzel a módszerrel. Hagyjuk, hogy legyökerezzen, így a növény egyszerre nagyobb mennyiségű vizet tud felszívni.

Virágai rózsaszínek vagy rózsavörösek. A virágzáskor szedett hajtásokból kitűnő gyógyteát tudunk készíteni szárítás után. Baktériumölő hatása van, így teaként vagy inhalálva is kifejti hatását. Ezenkívül használják még étvágygerjesztőként, gyomorjavítóként, szélhajtóként is. Levendulával vegyítve kitűnő molyirtó lehet lakásunkban.

Ételeinket kiválóan ízesíthetjük, például húsokat, burgonyát, tésztás ételeket, stb.

 

Rozmaring

Már az ókorban is ismert gyógy- és fűszernövény, mely a kolostorkertekben hivatalosan is gyógynövényként szerepelt és előszeretettel ültettek.

Az örökzöld félcserje szintén mediterrán növény, ezért napos, jó vízelvezetésű, tápanyagdús helyre ültessük. Állandó locsolást igényel nyáron. Télen is figyeljük, hogy ne száradjon ki a talaj. Az első kiültetés tavasszal, a fagyok elmúltával történjen, ekkor vissza is metszhetünk belőle, hogy bokrosabb legyen. Tőosztással vagy a fás rész dugványozásával szaporítható. Cserépben, magaságyásban is nevelhetjük.

A 18. század óta használják köszvénygyógyítására. Illetve a szépségipar is előszeretettel használja parfümökhöz, szappanokhoz.

Konyhánkban felhasználhatjuk vadas húsokhoz, sült krumplihoz, különböző hűspácokhoz, tésztás ételekhez. A szárított rozmaringet jól zárható üvegben tároljuk, így tovább megőrzi illatanyagát.

 

Oregánó

Ha oregánó, akkor Olaszország, a pizza, a spagetti, lassagna hazája. Ezekben az ételekben közös, hogy paradicsom alapjának kedvelt ízét az oregánó adja meg. Elengedhetetlen része az olasz konyhának. Sok helyen szurokfűként is ismert.

Mediterrán növény ezért a napos, lazaszerkezetű, jó vízelvezetésű talajt kedveli. A folyamatos locsolást meghálálja, egész nyáron szedhetjük illatos leveleit. Júniustól szedhetjük a szárakat szárításra.

Gyógyhatása: természetes antibiotikum, gyulladáscsökkentő, baktériumölő, köhögéscsillapító, idegnyugtató

Konyhai felhasználása: A paradicsomos alapok elengedhetetlen fűszernövénye, kiválóan alkalmazhatjuk grill húsokhoz, zöldségekhez, salátákhoz.

 

Menta

A mentának is számos fajtáját ismerjük és kedveljük. Illatuk különböző lehet: mentol, citrom, alma, narancs, ananász, csoki, bors. Nyári hűsítő italainkat ízesíthetjük velük.

A humuszban gazdag, nedves talajt szereti. Napos, de nem tűző napos, vagy félárnyékos helyet kedveli. Virágzás előtt vágjuk le a szárakat, fagyasztóban tárolva jobban megőrzi illatát. Fagytűrő növény, mely elég agresszíven tud terjeszkedni, ezért érdemes olyan helyre ültetni, ahol nem zavar bennünket, hogy terjeszkedik. Ajánlatos ládában tartani, így megakadályozzuk, hogy elszaporodjon, elnyomjon más növényeinket. Ne hagyjuk, hogy a ládában kiszáradjon a talaja, erre érzékeny.

Szárítva teaként is felhasználhatjuk a téli hónapokban. Puffadás, gyomorgörcs ellen, epehólyag, epevezeték gyulladására alkalmazzák, de agyserkentő és álmosság űző hatása is van (ha szeretnél aludni, ne este idd 😊).

Konyhakertünkben elriasztja a levéltetveket és a hernyókat.

 

Szagos müge

Évelő, lágyszárú növény, kevés törődést igényel. Az árnyékos, jó vízelvezetésű talajt kedveli. Maga körül távoltarja a gyomokat is a gyökerében tárolt anyagnak köszönhetően. A müge frissen szedve nem mutatja meg annyira illatát. Illatanyaga szárítás során sokkal intenzívebb.

Furcsa növénye kertünknek, illata mindenkinek más, valakinek a dohányra, vaníliára, szénára emlékezteti az illata. Ennek köszönhetően rovarriasztóként és illatosítóként is használhatjuk otthonunkban.

Felhasználása: számos alkoholos ital ízesítője, főleg a németek használják a májusi bor nevű italukhoz. Azonban toxicitása miatt ma már korlátozzák az ipari felhasználását.

Gyógyhatása: görcsoldó, idegnyugtató hatása van, a belőle készült teaforrázat gyermekeknek is adható. Azonban figyeljünk oda, mert túladagolva szédülést és mérgezésesi tüneteket is okozhat.

A növény mérsékelten máj- és vesekárosító, ezért rágcsálóknak ne adjunk belőle, mert a növény illatát okozó kumarint nem tudja feldolgozni az az apró szervezet.

Toxicitása miatt szigorúan tilos alkalmazni terhesség, keringési zavarok esetén, véralvadásgátló szerek használata mellett.

 

Macskagyökér

Magas vízigényű, állandó, nyirkos talajt kedvelő, 1,5 m magasra növő évelő növény. Magyar nevét onnan kapta, hogy a barna gyöktörzs erős illata izgatólag hat a macskákra, szívesen dörgölőznek a növényhez, és fogyasztják a gyökerét. Egyes macskáknál akár függőség is kialakulhat. Az erős illata egyes embereknek kiállhatatlanul büdös, de a tényen nem változtat, hogy nyugtató, altató hatása van. A 10. század körül kapta a Valeriana nevet, melyet azóta is használnak.

 

Tipp: Még a fűszernövényeinknek is fontos a tápanyag utánpótlás. Különböző lombtrágyákat kipróbáltunk már, ami nekünk bevált a Trainer nevű lombtrágya, mely nitrogént és aminosavat tartalmaz. Ezzel a kombinációval hirtelen beindul a fejlődés. A lombtrágya minden konyhakerti növényünknél használható és a legtöbb gazdaboltban megvásárolható. A hatásról és a fejlődésről hamarosan bővebben is írunk.

 

Használd bátran a fűszernövényeket, tarts magad mellett mindből egy kicsit főzésnél, válogass belőlük.

Kertre fel!
Üdv, Brigi

u.i.: Képek, szövegek lophatóak, csak LINKELJ!

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük