kertünk növényei

Kertünk növényei – főzőtök

A főzőtök az egyik legkedveltebb és legnagyobb szereplővé válik a konyhákban nyáron. Nemcsak ízletes és tápláló, de sokoldalúsága miatt is kedvelik, hiszen számtalan étel elkészítéséhez használható, és még díszítésre is tökéletes választás. De mi is pontosan a főzőtök? Hogyan terem, és mi mindenre jó?

Eredete

A főzőtök eredetileg Észak-Amerikából származik, és az őslakos amerikaiak már évszázadokkal ezelőtt termesztették. Ma már szerte a világon elterjedt, és számos fajtáját ismerjük, mint például a sárga sütőtök, a butternut tök, a spagetti tök és a dísz tökök.

Termesztése

A főzőtökök termesztése viszonylag egyszerű, és sok kertész számára kedvelt növény. Általában meleg, napos helyen fejlődnek a legjobban, és jó vízelvezetésű talajban érzik magukat. Mivel egyes fajták nagy teret igényelnek a terjeszkedésükhöz, fontos biztosítani számukra elegendő helyet a kertben vagy az udvaron.

Az édes, krémes íz és a sokoldalú felhasználhatóság mellett a főzőtök még egy érdekességgel is rendelkezik: virágai ehetők! A főzőtök virágai számos konyhai remekmű elkészítésének alapanyagai lehetnek. Általában a virágokat még kinyílás előtt, fiatalon szedik, hogy a legfinomabbak legyenek.

 1. Talaj és ültetés
  A főzőtököknek tápanyagban gazdag, jó vízelvezetésű talajra van szükségük. A talajt előzetesen lazítsuk fel, és keverjünk bele komposztot vagy egyéb szerves anyagot a tápanyagellátás biztosítása érdekében. Az ültetést a fagyok elmúltával végezzük, amikor a talaj már kellően felmelegedett. Ültetésükkor ügyeljünk arra, hogy elegendő helyet hagyjunk közöttük, mivel terjedelmes növények lehetnek. Fény igényes növény és szereti a magas hőmérsékletet. Az optimális hőmérséklet 25±7 °C.
 2. Öntözés
  Az öntözés kulcsfontosságú a főzőtökök számára, különösen azokban az időszakokban, amikor a növények virágoznak és teremnek. Fontos, hogy a talaj mindig nedves maradjon, de ne engedjük meg, hogy túlságosan elázott legyen, mivel ez gombabetegségek kialakulásához vezethet.
 3. Metszés
  A főzőtökök rendszeres metszése segíthet a növények számára megfelelő hely és tápanyagok biztosításában, valamint az új hajtások növekedésének ösztönzésében. A túlzottan terjedelmes hajtások visszametszése javítja a levegőáramlást és csökkenti a betegségek kialakulásának kockázatát.
 4. Tápanyagok
  A főzőtököknek a növekedési időszakban szükségük van elegendő tápanyagra. Tápoldatozás segíthet abban, hogy a növények egészségesek maradjanak és bőséges termést hozzanak. Alkalmazzunk szerves trágyát, amely megfelelő mennyiségű nitrogént, foszfort és káliumot tartalmaz.
 5. Télállóság
  A főzőtökök általában enyhén fagytűrők, de hidegebb időjárás esetén hajlamosak elfonnyadni. Az őszi hajtások visszametszése és a növények takarása szalma vagy falevelekkel segíthet megvédeni őket a téli hidegtől.
 6. Szaporítás
  A főzőtökök szaporítása lehet dugványozással, magról vagy osztással. A tavasz vagy az ősz a legalkalmasabb időszak a szaporításra, amikor a növények aktív növekedési fázisban vannak.
 7. Betegségek és Kártevők
  A főzőtök érzékeny lehet különböző betegségekre és kártevőkre, mint például a levéltetvek, a takácsatkák vagy a penészgombák. Rendszeres ellenőrzés és megfelelő gondozás segíthet megelőzni ezeket a problémákat. Ha betegséget vagy kártevőt észlelünk, alkalmazzunk megfelelő védelmi vagy kezelési módszereket.

A főzőtök fajtái a teljesség igénye nélkül:

 1. spárgatök
 2. cocozella
 3. cukkini
 4. csillagtök
 5. laskatök

Tipp: Figyeljünk a betegségek megelőzésére, könnyen megtámadja a leveleket a lisztharmat.

Társítás: bab, kukorica, menta, sarkantyúvirág, hagyma, retek, napraforgó

Felhasználása

A főzőtököt sokféleképpen fel lehet használni a konyhában. Készíthetünk belőle leveseket, pitéket és süteményeket is. A magyar konyhában leginkább rántva, sütve, főzve, főzelékként készítjük, és még salátákhoz is adhatunk hozzá főtt vagy sült tökféléket. Nyáron grillezve is kiváló.

A főzőtök egyre népszerűbbé válik az egészséges életmódot követők körében is, mivel magas rost- és béta-karotin tartalma van, ami jótékony hatással van az emésztésre és a látásra.

Kertre fel!
Üdv, Brigi

u.i.: Képek, szövegek lophatóak, csak LINKELJ!