kertünk növényei

Kertünk növényei – fekete szeder

Ahogyan a nyár beköszönt, és a gyümölcsösök életre kelnek, a fekete szeder egyike azoknak a különleges gyümölcsöknek, amelyek ilyenkor igazán felhívják magukra a figyelmet. A fekete szeder egy ízletes, egészséges és sokoldalú gyümölcs, amely nemcsak finom, hanem gazdag történelemmel is rendelkezik.

Eredete

A fekete szeder eredetileg Európában és Ázsiában őshonos. Ez a kúszó növény számos fajtát és változatot foglal magába, de a legismertebb és legelterjedtebb a közönséges fekete szeder. A fekete szeder vadon is megtalálható erdőkben, réteken és mezőkön, de ma már szerte a világon termesztik.

Termesztése

A fekete szeder termesztése nem igényel különleges gondozást, és számos kertészeti övezetben sikeresen megterem. Az ideális termőhely napos vagy félárnyékos, széltől mentes, jó vízelvezetéssel rendelkező, tápdús talajt jelent. Folyamatosan nedves talaj a termés bőségét növeli.

4-5 m hosszú indákat hoz.

A fekete szeder tavasszal hajt újra, virágokat hoz, majd a nyár folyamán érik meg a gyümölcsei. A szedret általában a nyár végén vagy ősszel szüretelik, amikor teljesen érett és könnyen lepattintható a cserjéről.

Tipp: A vesszők két évente cserélődnek. Az elszáradt indákat vágjuk le tél végén.

Felhasználása

A fekete szeder sokoldalúan felhasználható. Frissen fogyasztva finom és lédús, így gyakran találkozhatunk vele salátákban, joghurtban vagy turmixokban.

  • Lekvár és dzsemek: A fekete szeder kiváló alapanyag lekvárok, dzsemek és szörpök készítéséhez. Az édesített szederdzsem igazi csemege, amit kenhetünk pirítósra, palacsintára vagy süteményekre.
  • Péksütemények: A fekete szeder ideális töltelék a muffinokhoz, sütikhez és pitékhez. A gyümölcs enyhén savanykás íze egyedülálló ízélményt nyújt a süteményeknek.
  • Fagylalt és desszertek: A fekete szeder ízletes hozzávalója lehet a házi fagylaltoknak és desszerteknek. Készíthetünk belőle fagylaltot, pudingot vagy krémeket.
  • Saláták és szószok: A fekete szeder frissítő és zamatos hozzávaló salátákhoz és szószokhoz. Különösen jól passzol a kecskesajttal és dióval készült salátákhoz.

Gazdag C-vitaminban, rostokban és antioxidánsokban, amelyek hozzájárulnak az immunrendszer erősítéséhez és a szervezet védelméhez a szabadgyökök káros hatásai ellen. Emellett a szedernek magas a likopin tartalma is, ami jó hatással lehet a szív- és érrendszer egészségére.

 

Kertre fel!
Üdv, Brigi

u.i.: Képek, szövegek lophatóak, csak LINKELJ!