Kertünk növényei – cukkini
A cukkini egyik legjobb idény növényünk a konyhakertben. Egyszerű termesztése és számos felhasználási módja sok előnyt ad a hobbi kertésznek.
Eredete
A cukkinit Mexikóban és Guatemalában már több száz éve termesztik, Európába Kolumbusz Kristóf hozta be, a portugál és spanyol hódítóknak köszönhetjük, hogy el is terjedt a kontinensen. Magyarországon mindössze néhány évtizede jelent meg.
Termesztése
A konyhakertekben a főszezonja májustól októberig tart, üvegházi termesztése is elterjedt.
Színe lehet sötétzöld, csíkozott, cirmos szürkészöld és sárga is. Formája hosszúkás, körte alakú, vagy gömbölyű.
A cukkini fény és melegigényes, ezért napos, világos fekvésű helyen termesszük, de ne a tűző napon. A tápanyagban gazdag talajt kedveli, biztosítsunk neki helyet, a tőtávolság akár 1 m is lehet.
Vízigényes növény, biztosítsuk számára a megfelelő öntözést a növekedéshez. A cukkinit időnként megtámadhatja a lisztharmat és károsíthatják a meztelencsigák is.
Palántaként és helyrevetéssel is termeszthetjük. A helyrevetés hátránya, hogy későn kezdi érlelni terméseit.
A palántanevelést március végén, április elején kezdhetjük jó szerkezetű földben beltéren. A magok csírázásához melegre, fényre és öntözésre van szükség. Szoktassuk őket a külső környezethez, a fagyveszély elmúltával, amikor már 21-27 °C-os a talaj, ültessük ki őket a szabadba. Az ültetéskor alakítsunk ki egymástól 1 m-es távolságban fészkeket. A fészkekbe érett istállótrágyát, komposztot keverjünk.
Szabadföldi ültetést április végétől időzítsük.
Tipp: Ültessünk a cukkini közelébe méheket vonzó virágokat, ugyanis a cukkíninek ugyanazon a szárán van a hím- és nőnemű virágai is, melyeket a méheknek kell beporozniuk.
Egy család számára 3-4 cukkini bokor is elegendő, ami nyár közepétől a fagyokig ellátja a családtagokat.
Társítása: zellerrel, kukoricával, hagymával, retekkel.
Nem indul el a termés? Magas foszfor tartalmú műtrágyával szórjuk be a cukkini földjét és locsoljuk meg bőségesen.
Felhasználása
A cukkini semleges ízű, a teljes növény ehető, a héja, a magja és a virágai is.
A cukkini mangánt, káliumot és foszfort is tartalmaz, valamint A- és B-vitamint. Jó hatással van a szív- és érrendszerre.
Hűtőszekrényben egy-két hétig is eltartható.
A cukkinit tölthetjük, párolhatjuk, grillezhetjük, ránthatjuk, főzhetjük főzelékként, gazdagíthatjuk a nyári lecsót, vagy akár salátát is készíthetünk belőle. A virágai is ehetők, amelyeket palacsintatésztába szoktak keverni.
Kertre fel!
Üdv, Brigi
u.i.: Képek, szövegek lophatóak, csak LINKELJ!