kertünk növényei

Kertünk növényei – cukkini

A cukkini egyik legjobb idény növényünk a konyhakertben. Egyszerű termesztése és számos felhasználási módja sok előnyt ad a hobbi kertésznek.

Eredete

A cukkinit Mexikóban és Guatemalában már több száz éve termesztik, Európába Kolumbusz Kristóf hozta be, a portugál és spanyol hódítóknak köszönhetjük, hogy el is terjedt a kontinensen. Magyarországon mindössze néhány évtizede jelent meg.

Termesztése

A konyhakertekben a főszezonja májustól októberig tart, üvegházi termesztése is elterjedt.

Színe lehet sötétzöld, csíkozott, cirmos szürkészöld és sárga is. Formája hosszúkás, körte alakú, vagy gömbölyű.

A cukkini fény és melegigényes, ezért napos, világos fekvésű helyen termesszük, de ne a tűző napon. A tápanyagban gazdag talajt kedveli, biztosítsunk neki helyet, a tőtávolság akár 1 m is lehet.

Vízigényes növény, biztosítsuk számára a megfelelő öntözést a növekedéshez. A cukkinit időnként megtámadhatja a lisztharmat és károsíthatják a meztelencsigák is.

Palántaként és helyrevetéssel is termeszthetjük. A helyrevetés hátránya, hogy későn kezdi érlelni terméseit.

A palántanevelést március végén, április elején kezdhetjük jó szerkezetű földben beltéren. A magok csírázásához melegre, fényre és öntözésre van szükség. Szoktassuk őket a külső környezethez, a fagyveszély elmúltával, amikor már 21-27 °C-os a talaj, ültessük ki őket a szabadba. Az ültetéskor alakítsunk ki egymástól 1 m-es távolságban fészkeket. A fészkekbe érett istállótrágyát, komposztot keverjünk.

Szabadföldi ültetést április végétől időzítsük.

Tipp: Ültessünk a cukkini közelébe méheket vonzó virágokat, ugyanis a cukkíninek ugyanazon a szárán van a hím- és nőnemű virágai is, melyeket a méheknek kell beporozniuk.

Egy család számára 3-4 cukkini bokor is elegendő, ami nyár közepétől a fagyokig ellátja a családtagokat.

Társítása: zellerrel, kukoricával, hagymával, retekkel.

Nem indul el a termés? Magas foszfor tartalmú műtrágyával szórjuk be a cukkini földjét és locsoljuk meg bőségesen.

Felhasználása

A cukkini semleges ízű, a teljes növény ehető, a héja, a magja és a virágai is.
A cukkini mangánt, káliumot és foszfort is tartalmaz, valamint A- és B-vitamint. Jó hatással van a szív- és érrendszerre.
Hűtőszekrényben egy-két hétig is eltartható.
A cukkinit tölthetjük, párolhatjuk, grillezhetjük, ránthatjuk, főzhetjük főzelékként, gazdagíthatjuk a nyári lecsót, vagy akár salátát is készíthetünk belőle. A virágai is ehetők, amelyeket palacsintatésztába szoktak keverni.

Kertre fel!
Üdv, Brigi

u.i.: Képek, szövegek lophatóak, csak LINKELJ!