kertünk növényei

Kertünk növényei – cékla

Konyhakertünk szintén egyik elengedhetetlen zöldsége a cékla. Nemcsak azért, mert sok finomságot tudunk készíteni belőle, hanem egészségünkre is kiváló hatással van.

Eredete

A céklát i.e. 3000 körül már ismerték. A Földközi-tenger környékéről őshonos. I.e. a második évezredben már a föníciaiak és a babilóniaiak is ismerték és termesztették. Magyarországon a 17. században vált ismerté, azonban az étkezést szolgáló fajták csak a 19-20. században lettek ismertek.

Termesztése

A cékla áprilistól júniusig vethető. Ha már 10 fok feletti a hőmérséklet, akkor érdemes elvetni a céklamagokat. Akár 3 hetente egy adagot, így kitoljuk a tenyészidőt egész őszig, így egész nyáron lesz friss céklánk. A napos, jó vízelvezetésű, laza, homokos talajt szereti. A tömör talajban nem fog fejlődni. Öntözzük rendszeresen a nyár folyamán, ezzel megakadályozzuk, hogy a gumók megrepedjenek. Ha elérte a gumó az 5 cm-et már szedhetjük is. Vannak közöttük gömb és hosszúkás alakúak.

Tipp: A földből kilátszó gumókat érdemes ugyanúgy tölteni, mint a burgonyát, mert nagyobb és egészségesebb céklák növekednek.

Felhasználása

Nemcsak egészséges, hanem finom is. Fogyaszthatjuk nyersen, sütve, főzve, párolva, savanyúságként, levesként, köretként, ivóléként, salátáként. Nagyon jó színező anyag is egyben. Rendkívül jó vérképző és vérkeringési és vérnyomás csökkentő hatása van. Méregtelenít és segít energiához jutni. Ugyanakkor nem szabad túlzásba vinni a fogyasztását, mert az erős színe miatt vörössé színezi a vizeletünket és mást is. Ez ártalmatlan, de nagy ijedelmet is okozhat.

Kedvenc ecetes cékla receptünk

Hozzávalók:

2 kg cékla
5 ek. 20%-os ecet
15 dkg cukor
1 ek. só
2 kk. köménymag
7 dl víz

Elkészítése:

A céklát megmossuk, és megfőzzük. Ha kihűlt, meghámozzuk, karikákra vagy kockákra (kinek mi a szimpatikus) vágjuk és steril üvegekbe tesszük.
A léhez a vizet felforraljuk, közben az ecet, cukor, só, köménymag is belekerül. Ha felforrt, a céklára öntjük. Lezárjuk az üvegeket és szárazdunsztba tesszük őket a teljes kihűlésig.

Kertre fel!
Üdv, Brigi

u.i.: Képek, szövegek lophatóak, csak LINKELJ!