kertünk növényei

Kertünk növényei – burgonya

Burgonya, krumpli, kolompér, pityóka. Számtalan nevű, színű, fajtájú burgonyát ismerünk. Kiváló táplálékforrás, sok finomságot tudunk belőle készíteni.

 

Eredete

Kb. 5000 éve termesztjük és fogyasztjuk. Peru és Chile hegyvidékéről származik. Európába Amerika felfedezése után került spanyol és portugál kereskedők által. Magyarországra Batthyány Boldizsár által került. Komolyabban az 1800-as évektől kezdtek el foglalkozni a termesztésével, mivel ingyen kezdték el osztogatni a vetőburgonyát, illetve II. József, magyar király adókedvezményt is adott a termelőknek.

Termesztése

Ősszel jól trágyázott földbe vessük áprilisban. Ha ősszel még nem sikerült a trágyázás, tavasszal érett istállótrágyával kezdjük a vetési időszakot. Talajban nem válogatós, de a homokos, enyhén agyagos talajban fejlődik a legjobban. Mivel hamarabb felmelegszik a talaj. Azonban a föld éghajlat változásai miatt minden évben egyre csökken kitermelhető mennyiség.

Az újburgonyához szükséges legkiválóbb vetőgumó az 3-6 cm átmérőjű, melyen 5-8 rügy található.

Az ágyások kb. 70 cm-re legyenek egymástól, a gumók pedig 30-40 cm-re. Az elvetett gumók felett kb. 10 cm földréteg legyen. Kb. két hét múlva elő is jönnek a sarjak, ezeket töltögessük, amíg el nem virágzott. Öntözzük a talajt, a nyár folyamán többször árasszuk el az ágyásokat vízzel.

Figyeljük a krumplibogarat és szabadítsuk meg a növényt tőle!

Felszedését június közepétől kezdhetjük. Télen fagymentes, szellős és sötét helyen tároljuk.

A sok napfénytől bezöldülhet.

Tipp: Töltsük a földjét, hogy minél több krumplink legyen télire.

Felhasználása

Magyarországon átlagosan kb. 60-70 kg burgonya jut egy főre. Fogyaszthatjuk sütve, főzve, köretnek, nyersen, főzelékként. Mindennapos élelmiszerünk. A burgonya keményítőt, szénhidrátot, C-B vitamint is tartalmaz. A keménytő tartalom lehetővé teszi, hogy alkoholt készítsenek belőle (pl.: vodka).
Néhány fajtája: Balatoni rózsa, Bellarosa, Desiré, édesburgonya, lilaburgonya

Kertre fel!
Üdv, Brigi

u.i.: Képek, szövegek lophatóak, csak LINKELJ!