kertünk növényei

Kertünk növényei – babér

A babér, mint fűszernövény konyhánk egyik elengedhetetlen kelléke. Az aromás illatú babér nálunk csak dézsás körülmények között tartható. Nem összekeverendő a babérmeggyel!

Eredete

A babér a Földközi-tenger és az Atlanti-óceán szigetein őshonos örökzöld cserje vagy fa.

Az ókorban nagy kultusza volt. A görögök, az Apolló kultusz idején bálványfaként tisztelték és szerették. A hatalom, a dicsőség és a bűnbocsánat jelképévé vált. Ünnepekkor az emberek az ajtóikat babérral díszítették. A költők babérral koszorúzták magukat. A delphoi jósdában pedig jósoltak vele. Valószínűleg az illata és íze miatt eshettek transzba a jósok.

A római színészek, költők, szónokok, hadvezérek fejét babérkoszorúval díszítették, innen jöhet a mondás: babérokra tőr.

Termesztése

Magyarországon is tudjuk tartani konténeres kivitelben, mert eléggé fagyérzékeny. Úgy kell vele bánni, mint a leanderekkel. Az éjszakai fagyok elmúltával április elején már kitehető a szabadba.

Örökzöld cserje, melyet akár fává is alakíthatunk az évek során. A számára megfelelő éghajlaton előszeretettel készítenek belőle akár sövényt is, mert nagyon jól alakítható.

Talajban nem válogatós, semleges, jó vízáteresztő-képességű földbe, vagy komposztba is ültethető. A mínusz 1-2 fokot még bírja, de utána fagymentes helyen kell teleltetni. Érdemes olyan helyen tárolni, ahol könnyedén hozzáférünk a tél folyamán. A friss levelek nagyon finom ízt adnak az ételeinknek.

A napos, félárnyékos helyet kedveli.

Nyáron ne öntözzük túl, de mindig legyen nedves a földje. Olyan helyen tartsuk, ahol magas a páratartalom, mert az alacsony páratartalmat megsínyli a növény.

Kétévente érdemes friss földbe ültetni. A régi földet is szedjük le a gyökeréről, hogy a friss, tápanyag dús talaj a régebbi gyökereket is érje.

Virágai csillag alakúak, és sárgák. A termése az olajbogyóéhoz hasonló.

A pajzstetű megtámadhatja a levelit, érdemes a levél aljára nézni!

Tipp: Télen érdemes a lakásban tartani, mivel mediterrán növény, bírni fogja a meleget, de a párásításáról folyamatosan gondoskodjuk!

Felhasználása

Fűszer- és gyógynövényként is egyaránt alkalmas. A kissé kesernyés ízű leveleket levesekbe, főzelékekbe, vadas húsokhoz egyaránt használhatjuk. A szárított levelek egy évig felhasználhatóak, azután a színűk kifakul és ízük is gyengül.

A babérlevelet a sáfránnyal, kakukkfűvel, zellerrel, bazsalikommal is párosíthatjuk a konyhában.

A babérlevél illóolaja nagyon jó nyákoldó, köptető, légzéskönnyítő és görcsoldó hatású. Illetve még gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatása is van.

A gyógyszeripar krémek, kúpok, inhaláló cseppek formájában állítja elő a babérolajat is tartalmazó gyomor- és bélgörcsoldókat, légúti hurutok, hörgő és homloküregi gyulladás elleni készítményeket.

A kozmetikai ágak is használják parfümök, szappanok és egyéb kozmetikai készítmények előállításához.

Kertre fel!
Üdv, Brigi

u.i.: Képek, szövegek lophatóak, csak LINKELJ!