teendők

Júniusi teendők

Június az öntözés és a betakarítás hónapja.

A föld változó klímája miatt elengedhetetlen kis kertünkben a locsolás. Nem szabad hagyni, hogy a növényeink, se a veteményesben, se a virágágyásokban kiszáradjonak. Számukra pont olyan elengedhetetlen a víz, mint nekünk embereknek. Ahogy az autó sem működik üzemanyag nélkül, úgy a növényeink sem növekednek megfelelően. Korábban már írtunk az esővízgyűjtéséről, annak felhasználási módjairól és hasznosságáról.

A növények minden percnyi törődést meghálálnak. Gondoljunk erre, amikor mindennap öntözzük őket.

A legnagyobb vízigényűek a gyümölcsfák, a zöldségfélék és egyes virágfélék. Az öntözést ne a legnagyobb melegben végezzük, hanem a hűvösebb hajnali órákban vagy a késő esti órákban, hogy a párolgás mértéke a lehető legkisebb legyen.

Ne feledkezzünk meg ebben a hónapban sem a kapálásról.

Júniusban is folyamatos a munka, igaz ilyenkor már a terményeket is be tudjuk takarítani.

Ilyenkor már bőven érik a szamóca, melyeknek folyamatos betakarítási igénye. A napi, két napi gyümölcsszedéssel tudjuk ösztönözni a növényt, hogy minél több gyümölcsöt tudjon beérlelni. A szamóca idény végére, ha már túl ettük magunkat szamócával, gondozzuk akkor is a töveket, hogy jövőre is egészséges, szép gyümölcsök legyenek. Azt a módszert érdemes háromévente felszedni, és új helyre telepíteni, mivel a számára szükséges tápanyagot felszívta már a földből, és ezután már alig fog teremni. A folyamatos tápoldatozás, trágyázás, ha le van fedve a szamóca töve, sajnos nem megoldható – legalább is nálunk nem volt kivitelezhető. A talaj egy évet pihent, idén más zöldségeket, gyümölcsöket vetettünk oda, a szamócát pedig át telepítettük máshová.

A zeller 2021-ban a konyhák elengedhetetlen zöldségféléje. Nagyon jó fűszernövényként, leveszöldségként, de akár köretként is. A kertben nagyon könnyű nevelni, mivel elég, ha a gumó egy nagyobb ládában van, melyben laza, homokos termőföldet rakunk.

Ha mármost a nyár végére ősz elejére gondolunk, júniusban is vethetünk zöldborsót, retket, salátát, céklát, sárgarépát, babot, káposztát. Ezek a másodvetések. A felszabadult veteményest tisztítsuk meg az előző termények maradványaitól, ássuk fel, tápanyagozzuk, majd jöhetnek a magok.

A szőlő már májusban megindult, június annak kötözéséről, kaccsolásáról szól. Szabadítsuk meg minél több levéltől, hogy a fürtök minél több napfényt kapjanak.

A június, mint már írtuk a betakarításról is szól. Kezdjük el fűszernövények, gyógynövények, illat növények betakarítását is. Szárítsuk meg hűvös, száraz helyen a téli fűszer növényeinket: Rozmaring, kakukkfű, kapor, menta, bazsalikom, oregánó, citromfű, babérlevél stb. stb..

A levendula virága nagyon hasznos a molyok ellen. Leszedéséhez ki kell fogni a hónap legmelegebb és legnaposabb napját. Illatanyagai ilyenkor a legintenzívebbek.

Ez a hónap sem telhet el úgy hogy a paradicsomokat, a paprikákat, az uborkákat ne kötöznénk vagy ne alakítanák úgy, ahogy mi szeretnénk.

Figyeljünk a növények kártevőire, a észleljük őket azonnal cselekedjünk: Káposztalepke, lisztecske, krumplibogár, büdösbankák, cserebogarak, hernyók, fürkészdarázs (ellenük nagyon jó módszer a cukros, vizes, ecetes, sörös flakon, melyben előszeretettel másznak bele, de kijutni már nem tudnak.

A hó vége felé már az első elnyílt virágokat leszedtük, megmentettük a rózsákat, a tönkrement virágok helyett újat ültettünk.

Kertre fel!

Üdv, Brigi

u.i.: Képek, szövegek lophatóak, csak LINKELJ!