teendők

Júliusi teendők

A július számunkra az az időszak, amikor lelassul minden. Nemcsak azért mert beköszöntött a nyár, és az emberek elindulnak nyaralni, a munkafolyamatok lassulnak, hanem azért is, mert a természet kicsit visszafogott önmagából. A rövid stagnáló, ám de termékeny időszaka nagyon jó lehetőség áttekinteni a kertünket. Az állandó kapálás, öntözés, gondozás mellett láthatjuk hogyan él a kertünk velünk együtt. A színei, a harmóniája, a hangulata minden percben meghatározó. A július szóljon arról, hogy időt szakítunk arra, hogy lássuk is a kertet.

Lássuk a színes rózsabokrokat, a zöld szőlőtőkék, a zamatos barackokat, a sötétlila szedreket, a vérpiros málnákat, duzzadó paradicsomokat, az ízletes paprikákat és uborkákat, illetve a kertünk élővilágát.

Természetesen a folyamatos betakarítás, öntözés, tápoldatozás, védekezés elmaradhatatlan júliusban is. A másodvetések ilyenkor is zajlanak, hogy ősszel is friss zöldségeket ehessünk.

Most van ideje a muskátlik dugványozásának is. Az egészséges kövekről vágjunk le 15-20 cmes hajtásokat, szedjük le az alsó leveleiket, majd dugjuk tápanyagdús virágföldbe. Jövőre ezek lesznek a legszebbek az ablakokban.

Aki úgy látja, hogy az őszibarackfái kesze-kuszák, átláthatatlanok ők kezdjék meg a fák zöldmetszését. Képzeljük magunkat egy galamb helyébe, és ha úgy gondoljuk, hogy keresztül tudnánk repülni a fa lombozatán, akkor jó munkát végeztünk. Ez érvényes az őszi és a tavaszi metszésekre is.

Ha az őszi termésű fák lombozata a zöld termés alatt meghajol, támasszuk alá, a lehullott gyümölcsöket szedjük össze (jó lesz pálinkának :)).

Kertre fel!

Üdv, Brigi

u.i.: Képek, szövegek lophatóak, csak LINKELJ!