teendők

Januári teendők

Készítsük fel a kertet!

Januárban is akad teendő a kertben, az élet nem áll meg, sőt ilyenkor kezd éledni.

Mit tegyünk meg januárban?

Először is gondoljuk végig mit is szeretnénk tenni ebben az évben a kertben.

Egyik nagy feladat januárban a kert megtervezése. A konyhakert és a virágoskert átgondolása. Nem árt, ha a virágoskertet néhány évente felfrissítjük. Szétültetés, metszés, új növények beszerzése, átültetés, stb.

A konyhakert ennél bonyolultabb már. Figyeljünk oda, hogy előző évben az adott területen milyen növények voltak – a földben lévő tápanyagok miatt. Ugyanakkor a növénytársításra is gondolni kell. Nem minden növény szereti a másikat, illetve a kártevőket is vonzzák egyik a másikra.

Erről egy későbbi cikkben írunk bővebben.

Ha nincs kertünk, tervezzük meg a balkonládákba vagy ablakokba a mi „kiskertünket”.

Januárban szánjunk időt a magok átnézésére is, ami már több éves mag, ne bízzunk bennük feltétlen, csináljuk próbavetést. Néhány magot kezdjünk el csíráztatni, nézzük az arányokat, hogy mennyi kel ki. 80%-nál kisebb arányban kikeltben már ne bízzunk meg. Ha úgy gondoljuk jók még tartsuk meg.

Akinek van rá lehetősége továbbra is etesse a madarakat. Hamarosan jön a jóidő nekik is fel kell készülniük a tavaszra, a tojásrakási időszakra.

Januárban egy kis kerti munkát is beiktathatunk, ha a kedvünk és az időjárás is engedi. El kezdhetünk gazolni, kapálhatunk is egy kicsit. A nyuszik, tyúkok nagyon örültek a friss zöldnek így január közepén. Szerencsére az idő is kegyes volt, egy nagyobb területet tudtunk mentesíteni a gyomoktól. Illetve a málna földet is elkezdtük metszeni, mivel korán kezdenek rügyezni (a köszméte vagy piszke is hasonló cipőben jár).

Fontos a jó szerszám, ezért szánjunk egy kis időt a szerszámok átnézésére is. Élezzük meg őket, szögeljük meg, rakjunk új nyelet.

Ha több fa is van a kertben, mint nálunk. Nézzük át őket a tavaly fenn maradt, moníliás gyümölcsök után és szedjük le azokat. FONTOS ne a komposztba rakjuk ezeket a gombás fertőzések miatt. Ilyenkor nézzük meg a fákat, hogy van-e rajtuk mély repedések, fagyfoltok. Ezeket tisztítsuk meg és kezeljük fára való sebkezelővel – a mezőgazdasági boltokban kaphatóak jó minőségű sebkezelők. A sebek kikezelésével a fa életét is meghosszabbítjuk.

Ha úgy látjuk, a telelő virágokat öntözzük meg.

Kertre fel!

Üdv, Brigi

u.i.: Képek, szövegek lophatóak, csak LINKELJ!