blog

Gyűjtsek, ne gyűjtsek? Az esővízgyűjtésének előnyei és hátrányai

A válaszom egyértelműen, IGEN!

Persze, ha van hely és lehetőség.

Mert mi is kell az esővízgyűjtéshez? Természetesen esővíz, ereszcsatorna és valami, amiben tarthatjuk azt.

Ez eddig könnyű. A nehézség az, hogy ez „friss” maradjon. Igen, jó a kérdés: Hogy lehet egy állott víz friss. Ha folyamatosan mozgatjuk a vizet, pl, rendszeresen locsolunk vele, mozgásban tartjuk. Ezzel megakadályozzuk azt is, hogy a szúnyogok le tudják rakni a petéjüket, ami sok-sok szúnyogot jelent. A mi kis oázisunkban nagyon figyelni kell erre a nyulak miatt (a szúnyogcsípés halálos számukra, de erről később).

A szúnyoginváziót meg is előzhetjük azzal, ha már tele az esővíz tárolónk befedjük (ha van teteje az a legkiválóbb, a légmentes záráshoz). Ha nem kell, félre rakhatjuk, jó lesz ínséges időkben.

 Mit használjunk?

Bármilyen fa vagy műanyaghordót, vödröt, tartályt, ami megfelelő a víz hosszú és rövidtávú hasznosítására. Nézzünk szét otthon, hasznosítsuk a találtakat!

Mire használjuk?

Én az ablakokban, párkányokban, cserepekben lévő növények öntözésére használom. Öntözhetjük vele a veteményest is, ha van elegendő csapadék és edény. Sajnos az utóbbi időben a veteményesre már nem jut, pedig 3 nagy hordó van tele vízzel. Nyár végére a csapadék hiányában pont elegendő arra, hogy a cserepes virágok minden nap kapjanak vizet. 4 év alatt már kitapasztaltuk ezt.

Mikor használjuk?

Télen, nyáron egyaránt. A téli hideg megérkeztével nem feltétlen kell kiönteni. Ha tartósan nagyon hideg van persze ajánlatos kiönteni vagy eldönteni a tartályt a víz táguló hatása miatt. Télen is, ha nincs megfagyva nyugodtan locsolhatjuk bent is a növényeket. Később meg fogják hálálni. Első lépésként vigyünk be egy adag vizet, melyet egy napig hagyjunk melegedni szoba hőmérsékletre. Ha ez meg van, már öntözhetünk is. Azért kell ez, hogy a növények 18-20 °C fokos hőmérsékletű gyökerei ne fázzanak meg, ami a növény pusztulásához is vezethet.

Hátránya:

Igen, ennek is, mint mindennek meg vannak a maga hátulütői.

Ugyan a környezet terhelését és a vízdíjunkat is csökkentjük, de ha nem megfelelő helyen gyűjtjük a vizet, káros is lehet a növényekre és az egészségünkre is.

Az eső sokszor porral együtt érkezik, ami még keverik a város porával is, így gyakran savas kémhatású eső esik. A másik nagy probléma a madárürülék, ami a tetőn, ereszcsatornán meg áll.

Érdemes odafigyelni!

De ezek ellenére is azt javaslom, hogy ha tehetitek gyűjtsetek esővizet, nagyon megkönnyíti a nyári locsolást.

Tipp! Olvasónk írta:  

Télen pedig elég ha 1-2 db üres PET palackot, ha belehelyezünk az esővízgyűjtő tartályba, akkor megakadályozzuk a tartály, hordó, stb szétfagyását. (Ezt akár kisebb kerti medencénél is meg lehet próbálni, ha nincs idő leengedni a vizet és éjszaka fagyot mondanak.)

Kertre fel!

Üdv, Brigi

u.i.: Képek, szövegek lophatóak, csak LINKELJ!