teendők

Februári teendők

Átléptünk a februárba. Ugye sok teendő volt már januárban is? Ez a hónap még többet ígér.

A februárt mi a szőlőmetszéssel kezdtük. Miért most? Most még alszik a szőlő. Nem engedi a nedvét, ahogy a vesszőket vágjuk. Nem kell plussz energiát arra fordítania, hogy a sebet, amelyet okoztunk begyógyítsa. Ha felébredt már a rügyek kibontására tud koncentrálni.

Ugyanez vonatkozik a fákra is. Még a rügyfakadása előtt metsszük meg a fákat, ritkítsuk. A ritkítást úgy ejtsük meg, hogy egy madár át tudjon rajta repülni. Képzeljük magunkat egy galamb helyébe, ha át tudnánk repülni a fán, akkor jó. 🙂

Ha ez meg van, jöhet a lemosó permetezés. Ha ősszel megtörtént már, semmi gond, ártani nem árt. Ilyenkor érdemes úgy permetezni, hogy follyon a fa törzsén a lemosó permet.

Folytassuk a gazolást, majd a trágyázás is elkezdődhet. Mire beköszönt az ültetési időszak a talaj már kiváló minőségű lesz.

Már most elkezdhetjük a magokat csíráztatni (valamelyik akár 3 hét alatt csírázik ki, figyeljük a leírásokat).Vessük el a korai zöldség féléket – retek, petrezselyem, répa, borsó, hagyma, saláta.

Tipp! Az utóbbi években egy betegség tizedeli a petrezselymet. Ez miatt nagyon felment az ára, nehéz termeszteni is. Rakjuk jégre pár napra a magokat és úgy vessük el szabadföldbe, ugyanis a petrezselyem mag szereti, ha kicsit megfagy.

Az idei száraz tél miatt ügyeljünk a bent teleltetett növényeinkre is. Öntözzük meg a sétány rózsát, a fuksziát, a leandert és a muskátlit is.

Kertre fel!

Üdv, Brigi

u.i.: Képek, szövegek lophatóak, csak LINKELJ!