teendők

Decemberi teendők

Helló december, helló jól megérdemelt pihenés.

A december számunkra már csak a figyelés időszaka. Nézni és várni, ahogy a kert álomba merül. Az állatvilág egy része alszik, a másik pedig a segítségünkre szorul. Nincs annál szebb látvány, mint amikor reggelente a cinegék, a rozsdafarkúak, a verebek, a feketerigók és számtalan madárfaj lakmároznak a finom magokból.

Számukra most nincs más lehetőség, csak az etetők tartalma. Cserébe tavasztól őszig ők segítenek nekünk a kertben. A magok mellé minden reggel vigyünk friss vizet, vagy ha van tavunk, ne hagyjuk hogy be fagyjon.

A veteményes ilyenkor sem ürül ki teljesen, ugyanis a télálló káposztafélék, póréhagyma folyamatosan jelen vannak, melyekből frissen tudunk betakarítani a főzésekhez.

Nézzük meg a telelő növényeinket, ha úgy érezzük locsoljuk meg, de ne álljon alattuk a víz, különben kirohad. Hetente egyszer egy naposabb délelőttön szellőztessük ki a kamrát, ahol a növények vannak. Számukra is fontos a friss levegő, hiszen ők is lélegeznek, élnek még akkor is, ha téli álmot alszanak.

Még egy nagyon fontos dolog van erre a hónapra, ami nem tűr halasztást: nézzünk vissza az évre, hogy milyen volt a termés, jövőre mit változtatnánk, milyen új lehetőségek adódtak a kertben, tanuljunk a hibáinkból. Mindezek után veregessük meg vállunkat, mert nagyon jó és hasznos munkát végeztünk egész évben. A kertészkedés ne a stresszről szóljon, hanem arról hogy kikapcsoljon, segítse rendezni a gondolatokat és hogy örömet okozzon. A kertészkedésben sosincs rend, minden év más és más. Nincs olyan, hogy tavaly ez jó volt, idén is jó lesz. Minden évben szükséges az újratervezés. Idénre már nincs más feladat, csak a jól megérdemelt pihenés, és a tervezgetés.

Kellemes karácsonyi készülődést kívánunk mindenkinek!

Kertre fel!

Üdv, Brigi

u.i.: Képek, szövegek lophatóak, csak LINKELJ!