teendők

Augusztusi teendők

Ha július a pihenés hónapja volt, akkor az augusztus a nagy hajtások hónapja.

Augusztusban beérnek a gyümölcsfák (szilva, őszibarack, alma, körte), csemegeszőlők, paprikák, paradicsomok, cukkinik, tökfélék, káposztafélék, hagymafélék, cékla, kukorica – kertünk valamennyi növénye.

Aki szamócát akar telepíteni a kertjébe, az most tegye, mivel a palántáknak a fagy beállta előtt meg kell erősödniük. A szamóca ágyását gondosan elő kell készíteni: gyomtalanítsuk, trágyázzuk, káli és foszfát tartalmú műtrágyával javítsuk, ássuk fel, hogy puha legyen a talaj. A szamóca töveket gondosan készítjük elő: az alsó leveleket vágjuk vissza, valamint az inda maradványait távolítsuk el.

Majd egy alapos beöntözés után végeztünk is. Ha jól végeztük dolgunkat, jövőre ezek a palánták már hozzák a finom, piros, zamatos szamócákat.

Szedjük fel a burgonyát, hagymát és rakjuk el a téli kamrába.

Augusztusban kell előre gondolkodnunk, hogy milyen virágokat szeretnénk jövőre a kertünkbe. A kétnyári virágokat már most el kell vetni, hogy a nyár végére kikeljenek és megerősödjenek, jövőre pedig csodaszép, színes virágokat hozzanak.

Ha bírjuk még energiával a hónap második felében még elvethetünk zöldbabot, zöldborsót, téli retket, káposztaféléket.

Nagyon kevés helyen van rá példa hogy görög, sárga vagy cukordinnyét termesszenek. Idén mi is meg próbálkoztunk a görögdinnye termesztésével több kevesebb sikerrel. Görögdinnye indián található kacs segítségével tudjuk megállapítani, hogy a gyümölcs beérett-e. Ha a kacs be fázott és meg barnult, a dinnye érett és szedhető.

Augusztusban se feledkezzünk meg az öntözésről, a tápanyagpótlásról, a kapálásról és a betakarításról. Az öntözést mérsékelhetjük a hó vége felé már, mivel a növények télre készülnek.

A hónap vége felé, ha már kiürült a talaj, felszedtük azokat a növényeket, amelyeken már nem terem semmi és már nem szeretnénk oda vetni semmit, előkészíthetjük a jövő évre.

Aki örökzöld fát vagy bokrot szeretne ültetni, az most tegye, hogy a télre a növények fel tudjanak készülni.

Kertre fel!

Üdv, Brigi

u.i.: Képek, szövegek lophatóak, csak LINKELJ!